Cubelles inicia treballs forestals d’aclarida i millora de diversos boscos

L’actuació abraça 14 hectàrees i té com a objectiu disminuir la càrrega de combustible i reduir el perill d’incendis

L’Ajuntament de Cubelles i l’Associació de Propietaris Forestals del Massís del Garraf (APFMG) han començat les feines d’aclarida i millora forestal dels boscos de Mas Baró, Gallifa i Molí de l’Estapé amb l’objectiu de reduir la càrrega de combustible i minvar al màxim el risc d’incendis. En total, es tracta de 14,21 hectàrees de pi blanc que rebaixaran la seva densitat dels 700 peus/ha. a 600, tot prioritzant l’eliminació dels arbres de menor diàmetre, els mal formats o dominants.

Es tracta de la primera actuació duta a terme per l’APFMG des de la seva creació el 2013 -a la qual pertanyen catorze municipis del Garraf i l’Alt Penedès- i té com a principal finalitat reforçar la seguretat de les finques més properes a la zona boscosa delimitada, localitzades fonamentalment al barri de Corral d’en Cona.

Així mateix, els treballs inclouen una selecció de tanys d’alzina, roure i arboç allà on hi siguin presents aquestes espècies; la poda de les branques inferiors d’aquests arbres així com d’oliveres i pins; l’estassada selectiva de matollar fins a assolir un recobriment del 30% i una alçada màxima de 130 centímetres; el trossejament de les restes vegetals procedents de les zones aclarides, i l’eliminació dels fragments de vegetació en una franja de 20 metres a banda i banda de la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis, dels carrers de la urbanització i de les parcel·les urbanes. El cost de l’actuació és de 15.814,09 euros (IVA inclòs) i va a càrrec de la Diputació de Barcelona.