Diumenge, 14 d'abril de 2024
És notícia

Cubelles segueix per sota de la mitjana delinqüencial del país

Avatar photo
La Junta Local de Seguretat ha reunit, per primer cop aquest mandat, a tots els cossos policials amb competències al municipi

La Junta Local de Seguretat s’ha reunit avui per primer cop aquest mandat. L’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, el director general de coordinació de les Policies Locals, Marc Costa, i els comandaments de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil han analitzat les dades policials del darrer any 2023 que evidencien que Cubelles “segueix sent un municipi segur per a la seva ciutadania, amb indicadors per sota de la mitjana catalana”, per a Fonoll.

Segons les dades de la Policia Local de Cubelles i els Mossos d’Esquadra, la nostra és una vila tranquil·la i continguda en el que passen coses, algunes greus, però que en context amb l’entorn el nombre de delictes és relativament petit. Les dades evidencien poca variació en termes absoluts, sense excessives variacions entre l’hivern i l’estiu.

Les infraccions penals durant el 2023 han arribat als 1.251 delictes i 100 detencions. D’aquests, la majoria tenen a veure amb delictes contra el patrimoni (1.015), on la majoria són estafes (292) sobretot en l’àmbit digital. Pel que fa als robatoris amb violència o intimidació, en total s’han registrat 35 denúncies la majoria per fets a l’espai públic (24). De les 100 persones detingudes, 90 eren homes i 10 dones. Per edats, la meitat són majors de 35 anys i un 55% tenen nacionalitat espanyola, seguits de persones d’origen colombià (15%) i marroquí (14%). De tots aquests delictes, el 51% els va gestionar la Policia Local i el 49% els Mossos d’Esquadra, la qual cosa denota una “molt bona coordinació dels cossos”, tal i com ha explicat l’Alcaldessa Rosa Fonoll.

Pel que fa a l’accidentalitat i la seguretat viària, l’esforç de la Policia Local de Cubelles en la promoció de l’educació viària (98 sessions i més 1.300 alumnes assistents) i els controls de trànsit preventiu comencen donar els seus fruits, com demostra que ha caigut un 27,3% l’accidentabilitat. A més, també ha baixat la gravetat dels mateixos, perquè van descendir els ferits greus (16,7%) i lleus (15,4%). Malauradament, es va registrar una víctima mortal (en un accident a la carretera general).

Un dels punts més problemàtics de la circulació del municipi és la travessia de la C31, on precisament es va registrar la defunció d’un vianant per l’atropellament d’una motocicleta i una ferida greu per un camió. Dels 6 atropellaments registrats, el 67% van tenir lloc en passos de vianants la qual cosa s’està estudiant a la comissió de mobilitat per tal de millorar-ne la seguretat. En aquest sentit també s’estan estudiant altres mesures com la instal·lació de càmeres de videovigilància i control del trànsit.

Dels 69 delictes contra la seguretat vial registrats enguany (un 16% menys que el 2022), la majoria tenen a veure amb el consum d’alcohol (27) o conduir sense haver tingut mai el permís (15) o havent-lo perdut (14). Pel que fa a les denúncies de trànsit, es van tramitar 873, de les quals 532 tenen a veure amb l’excés de velocitat. Aquesta és una de les principals demandes de particulars i associacions veïnals i en les quals la Policia Local està posant l’èmfasi amb controls estàtics en diversos punts del municipi.

A banda d’agrair la coordinació dels cossos de seguretat a Cubelles, que ens permeten “mantenir-nos per sota dels índexs de delinqüència de Catalunya i de la comarca”, Rosa Fonoll va voler destacar “la necessitat de trobar una solució a la problemàtica de la gran mobilitat d’agents de la Policia Local”. De fet, des del passat mes de desembre sis agents han aprovat convocatòries per a policies interins en d’altres institucions la qual cosa obliga a l’Ajuntament i la prefectura a tornar a convocar places de Policia.

En aquest àmbit, el director general de Coordinació de Policies Locals, Marc Costa, ha destacat que una opció de cara al 2025 podria ser fer “convocatòries conjuntes, com es va fer al Maresme amb bons resultats”. Costa explica que la contractació d’un agent de la Policia “no és com la de qualsevol altre tècnic de la casa, perquè al procés se li ha de sumar la formació a l’escola de policia abans que aquesta persona pugui exercir”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tallades les línies R1 i RG1 de Renfe per un atropellament

Notícia següent

Fan falta 2000 infermeres més a les comarques tarragonines

Notícies relacionades