Cubelles endega una campanya de civisme envers els animals de companyia

Sota el lema 'Un més de la família' es volen donar a conèixer les normes bàsiques de les normatives municipals

L’Ajuntament de Cubelles, a través de la regidoria de Medi Ambient i amb la coordinació del departament de Comunicació, ha posat en marxa una campanya de civisme enfocada als animals de companyia. L’acció s’emmarca dins de la campanya A Cubelles, ens movem per tot un món, que té per objectiu difondre comportaments cívics al municipi.

La voluntat és donar a conèixer la normativa municipal en matèria de tinença de gossos gats, incentivar les adopcions, el cens, el xipat i l’esterilització. L’argument central de l’acció de promoció cívica, que se centra en una campanya de banderoles a la via pública i un díptic explicatiu, és la de normalitzar el fet que els animals de companyia formen part de les nostres famílies. Com un membre més, que té un drets i unes obligacions, que davant la seva naturalesa, hem d’assumir els humans que els tenim a càrrec.

Per una banda, la informació se centra en recordar l’obligatorietat de censar als animals, tant pel que fa a l’alta com a les baixes. En relació a aquest cens, una de les problemàtiques és que les inscripcions es tramiten regularment, però “quan un gos o un gat moren, no tothom tramita la baixa”, explica el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué. Això impedeix tenir un cens actualitzat que permeti calibrar quants animals de companyia hi ha a la nostra vila. En el cas de Cubelles, la inscripció al cens és gratuïta i es pot fer de forma telemàtica sense necessitat de desplaçar-se a la regidoria de Medi Ambient (C. Joan XXIII, 30, 1a planta, amb cita prèvia a mediambient@cubelles.cat). Es pot fer a través de la Seu electrònica (https://ovac.cubelles.cat) i només caldrà apropar-se a recollir la placa identificativa.

Gossos a les latges

El consistori, per altra banda, ofereix diversos serveis per als propietaris d’animals de companyia, en especial dels gossos. A banda de l’espai d’esbarjo, es fa lliurament gratuït de bosses de recollida d’excrements, o la platja d’accés per a gossos, la regidoria col·labora amb les colònies de gats que hi ha al municipi.

Però cal diferenciar l’accés de gossos a la platja delimitada, amb l’accés a qualsevol zona del litoral, tampoc a l’hivern, i sobretot a les zones protegides. “Estem fent un esforç per recuperar espècies com el corriol camanegre en el nostre litoral, que sobretot es veu amenaçat per la presència humana”, explica Hugué.

També s’aborda una de les problemàtiques que es pretén eradicar amb aquesta campanya, com és la de les persones que donen de menjar als animals al carrer, en especial els gats rodaires. Cal recordar que està prohibit per l’ordenança d’animals, excepte qui disposa d’una autorització i sota la supervisió de la regidoria de Medi Ambient. Les persones que vulguin adherir-se a aquest grup d’autoritzats, cal que s’adrecin a Medi Ambient (mediambient@cubelles.cat).

Cubelles és una vila amiga dels animals i, en aquestes èpoques en les quals potser molts gossos gats arriben a les nostres llars, el consistori anima a adoptar abans que comprar (adreceu-vos al CAAD Penedès) i recorda que cal tractar-los amb afecteno maltractar-los ni abandonar-los. Perquè a més de ser un acte incívic, està sancionat.