Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

Consell Comarcal del Garraf demana canvis en els ajuts d’habitatge

Avatar photo
En una jornada marcada per la recerca de solucions a la crisi de l’habitatge, s’ha sol·licitat augmentar el requisit del preu del lloguer o hipoteca per accedir als subsidis

L’Oficina Comarcal d’Habitatge, gestionada pel Consell Comarcal del Garraf, va atendre 22.177 persones durant el 2023 i va tramitar 3.422 expedients d’ajudes per a la compra, el lloguer i la rehabilitació d’habitatges, així com serveis d’assessorament a la ciutadania.

Pel que fa a les ajudes pel pagament del lloguer, s’observa una disminució significativa en el nombre de sol·licituds en comparació amb l’any anterior, passant de 1.381 el 2022 a 1.050 el 2023, una reducció de 331 sol·licituds, la qual cosa representa un descens del 23,92%.

Aquesta disminució és per al preu del lloguer o hipoteca establert per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la concessió de les ajudes, que és de 650 € mensuals, una xifra allunyada del preu real del mercat a la comarca.

Davant aquesta situació, el Consell Comarcal del Garraf s’ha adreçat a la consellera de Territori, Ester Capella, i a la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau, per sol·licitar canvis en les bases de les convocatòries amb l’objectiu d’igualar els límits als preus reals del mercat en el territori, permetent així que les persones del Garraf que necessitin aquestes ajudes puguin arribar a elles fàcilment. Específicament, s’ha demanat que el requisit del preu del lloguer o hipoteca per poder demanar aquest ajuda, les persones que la sol·licitin han de pagar entre 650 a 900 euros al mes.

Xavier Roig, conseller delegat d’Habitatge ha dit: “els lloguers a la comarca ronden els 900 euros, per la qual cosa entenem que aquestes ajudes no s’ajusten a la realitat de la comarca. Estem vivint una emergència residencial, podem dir que el 94% de la ciutadania viu en municipis que estan declarats mercats tensats de l’habitatge i necessitem donar un millor servei a la ciutadania perquè veiem que cada cop més gent necessita aquests serveis, però cada cop més gent queda exclosa”.

Pel que fa a les prestacions econòmiques d’especial urgència per assolir situacions d’emergència en l’àmbit de l’habitatge, una de les preocupacions que també es té és la reducció del límit de l’import del lloguer o la quota de la hipoteca per poder demanar els ajuts establerts per la comarca del Garraf, que ha passat de 800 euros mensuals el 2023, a 650 euros mensuals aquest any. Es tracta d’una modificació que perjudicarà persones i famílies que es troben en una situació de risc social i que necessiten accedir a aquesta prestació, però paguen lloguers o hipoteques molt més superiors a aquest límit.

Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf ha comunicat: “queda evident que estem parlant d’un tema cabdal, des d’una institució com la nostra intentem garantir el que és fonamental per a la vida de les persones, amb el focus posat perquè les persones joves no hagin de marxar de la seva comarca. Si no som capaços d’adaptar aquesta realitat a com està el mercat a tots sis municipis, de poc servirà que tirem endavant altres tipus de polítiques de l’àmbit social i educatiu i de desenvolupament econòmic de forma transversal”.

D’altra banda, hi ha altres serveis prestats per l’Oficina Comarcal d’Habitatge. Durant l’any 2023 van arribar a tenir 319 sol·licituds més en relació amb la inscripció en el registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial respecte al 2022. A més, es van renovar 359 sol·licituds d’altres anys. Aquests increments coincideixen amb l’augment de planificació i construcció d’habitatges d’aquest tipus per part dels ajuntaments de la comarca del Garraf.

Protecció Oficial 

Un altre tema important, seria l‘habitatge de protecció oficial, ja que és dur a terme diverses sol·licituds que es gestionen directament des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. En aquest cas, es van gestionar un total de 468 sol·licituds, com ara informació sobre habitatge de protecció oficial, baixes de sol·licituds, demandes de canvi d’habitatges, renovacions de contractes d’habitatges de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, autoritzacions de venda o lloguer, compravenda de pàrquings, adjudicacions de pisos, entre d’altres.

Altres gestions que s’han fet són: sol·licituds de cèdules d’habitabilitat, ajuts a la rehabilitació, serveis d’intermediació en deutes de l’habitatge, i gestionar la borsa de mediació per al lloguer social.

L’Oficina Comarcal d’Habitatge atén fins a 20.000 habitants oferint una atenció presencial i telefònica als següents municipis: Sitges, Sant Pere de Ribes, Cubelles i Olivella, i també presta atenció en seu administrativa del Consell Comarcal del Garraf per a tota la ciutadania de la comarca.

L’atenció a la ciutadania es realitza a través de visites i tasques d’assessorament i informació, de forma presencial, telefònica i telemàtica. Durant el 2023, es va continuar reforçant l’atenció telefònica amb l’habilitació d’una línia exclusiva per a consultes relacionades amb ajuts i serveis de l’habitatge.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona multarà l’empresa de neteja per incompliment del servei

Notícia següent

Intenten vendre la seva filla de 12 anys per 3.000 euros per casar-la

Notícies relacionades