Un concert commemora el centenari del naixement del compositor Manuel Rius

Tindrà lloc el diumenge 29 de gener, a les 11.30h, a l’Església Vella

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El diumenge 29 de gener se celebrarà un concert d’homenatge pel centenari del naixement del compositor ribetà Manuel Rius i Ramos, autor de moltes de les melodies que sonen a les festes majors del Penedès. L’acte, que s’emmarca dins el programa de la Festa Major de Sant Pau, tindrà lloc a l’Església Vella, a Ribes, a les 11.30h, i està organitzat pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

El músic Esteve Molero amb Jazz Quintet –Sergi Esparza, piano; Ferran Puertas, contrabaix; Isidre Ruiz, bateria- interpretaran les versions actualitzades de les melodies populars de Manuel Rius davant del retaule barroc que presideix l’Església Vella. Com a convidat solista assistirà Ivan Sáez, amb saxòfon baríton.

Manuel Rius va emigrar al Garraf als anys 50 i es va dedicar a vendre alls i llimones al mercat de Vilanova i la Geltrú, mentrestant aprofitava els caps de setmana per fer de músic. Al seu poble natal, Ginestar (Tarragona), va aprendre solfeig amb el rector i el barber locals, i clarinet amb el seu pare.

En jubilar-se va anar a viure a Ribes, on ja hi havia els seus fills. Allà es va centrar en la composició de melodies per a gralla, activitat per la qual va ser conegut. Rius va ser intèrpret de clarinet, saxòfon, flauta i flabiol en diverses formacions musicals, tot i que la composició va ser la seva passió. Va signar sardanes i melodies com El Gener, El Febrer, Vilanova, A Vilafranca, Els Girabals, Cap de Creu… tonades que formen part de l’imaginari popular. Manuel Rius i Ramos va néixer el 17 de gener de 1923 a Ginestar i va morir a
Sant Pere de Ribes el 3 de juny de 2004.