fbpx
Divendres, 23 de febrer de 2024
És notícia

S’acosta el bicentenari del naixement de Víctor Balaguer

Avatar photo

Avui dilluns 11 de desembre fa 199 anys que va néixer Víctor Balaguer. Una data clau a partir de la qual comença el compte enrere per les celebracions del bicentenari d’aquest il·lustre personatge que, tot i no ser vilanoví, va lliurar a la ciutat un important patrimoni arquitectònic, pictòric i cultural.

Un bicentenari que comptarà amb un conjunt d’accions i activitats per explicar i remarcar la figura i llegat de Víctor Balaguer, però on també tindrà cabuda, tal com ha explicat la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens “una reactualització de la mirada que tenia Balaguer sobre la institució i la manera de fer arribar aquesta cultura al conjunt de ciutadans i ciutadanes”.

Aquesta tasca que s’ha encarregat a la recentment creada comissió del bicentenari, encapçalada per la historiadora de l’art, experta en museologia i professora de la Universitat de Barcelona, Teresa Sala. “Juntament amb la Teresa Sala – ha explicat la regidora – la comissió està formada per persones vinculades a l’art, la cultura i la història, amb l’objectiu de posar en valor la institució i el bicentenari”

Després de pràcticament dos anys tancats per obres, la Biblioteca Museu es comença a preparar per a la seva obertura, que segons les previsions es faria entre el març i l’abril de 2024. “Aquest és – tal com ha destacat Teresa Llorens – el millor esdeveniment que pot situar-nos en aquest marc de celebració. No obstant ha recordat que tot i el treball incansable de l’equip tècnic i directiu encara queda feina per fer”.

Llorens també ha expressat la voluntat que amb la reobertura la ciutat pugui comptar amb un museu actualitzat al segle XXI, que faci valdre qüestions que en altres moments no estaven en primera línia, “com per exemple les obres fetes per dones, o la reinterpretació d’algunes sales, on hi hagi més informació i on tot estigui pensat per ser un museu accessible i per a tots els públics”

En aquest sentit Teresa Llorens ha explicat que a banda de diverses subvencions que recentment ha concedit la Generalitat a la institució, s’estan buscant recursos econòmics en altres institucions, com la Diputació de Barcelona o el Ministeri de Cultura, aprofitant les múltiples facetes de Víctor Balaguer en el camp de la cultura, les arts i la política. L’objectiu ha de ser, segons ha dit “deixar constància del valor importantíssim que va representar la institució en el segle XIX, però també avui dia. Un referent a nivell cultural, pictòric, de col·leccionisme en l’àmbit nacional i internacional”.

Subvencions

Una de les subvencions rebudes de la Generalitat a la qual feia referència la regidora s’ha destinat a la recuperació de les pintures de la rotonda d’entrada a la Biblioteca Museu Balaguer. La rotonda o vestíbul – ha explicat – és el punt d’entrada que explica una part essencial de la institució balagueriana i de la simbologia maçònica, a partir dels retrats de personatges il·lustres de Vilanova i la Geltrú i dels pintors que els van crear”. Els primers retrats restaurants han estat els de Francesc Armanyà, Josep Ferrer Vidal, Salvador Samà i Magí Pers i Ramona. Posteriorment, hi ha previst completar-ho amb els retrats de Manel de Cabanyes, Joan Serafín Vidal, Francesc de Sales i Vidal i Sebastià Antón Pascual.

La Generalitat també ha atorgat una subvenció de 133.412,99 € la restauració i conservació exterior i interior de la cúpula del Museu Víctor Balaguer, que des de fa uns anys presenta filtracions d’aigua de pluja que afecten el seu revestiment interior i exterior. La intervenció també permetrà arranjar les finestres de fusta de la cúpula, afectades igualment per les filtracions d’aigua. A banda d’eliminar els problemes derivats de les filtracions, s’arranjaran els revestiments exteriors i es farà la neteja dels revestiments decoratius de l’òcul de la cúpula interior del vestíbul. Els treballs, que es faran durant els pròxims dos anys, no afectaran la reobertura del museu.

Finalment, l’Ajuntament de VNG ha rebut també de la Generalitat de Catalunya dues subvencions lligades a la commemoració del bicentenari. Una primera de 38.040 € i una segona de 66.609 € que es destinarà a la realització d’obres i adquisició d’instal·lacions per la reobertura relacionades amb l’accessibilitat, la seguretat o la conservació entre d’altres.

  • Teresa M-Sala i Garcia és professora titular d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, i directora de GRACMON (Grup de Recerca consolidat d’història de l’art i del disseny contemporani). Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, imparteix docència d’Història de l’Art a la Facultat de Belles Arts i a la Facultat de Geografia i Història, des del curs 1991-92, i és professora del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la Universitat de Barcelona. Ha fet diverses publicacions i ha comissariat exposicions de renom en l’àmbit nacional i internacional.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Unió Laurediana+Demòcrates+Acció+independents posa la cultura com a prioritat

Notícia següent

Moto Clàssic Constantí celebra la tradicional plantada del Pessebre al Pont de les Caixes

Notícies relacionades