Abigail Garrido: “Tenim cicatrius amb les que hem de treballar, però hem de tirar endavant per recuperar l’espai social”

Sant Pere de Ribes és un municipi actiu, ple de vitalitat, amb un teixit social, econòmic i associatiu de primer nivell que, com ha passat a tants llocs, s’ha vist refrenat per les circumstàncies sanitàries a les que ens hem hagut d’enfrontar de forma col·lectiva. Ara bé, l’alcaldessa Abigail Garrido no vol deixar de donar-li un sentit esperançador i de futur a la conversa que hem mantingut.

Quan ja hem superat la meitat del mandat, que ha estat fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19, com valora aquests dos anys al capdavant de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes?

Han sigut dos anys molt durs per a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i per a la ciutadania en general. La pandèmia ha impactat durament en la vida diària, les seves conseqüències es deixen sentir encara i crec que ho seguiran fent durant un temps més. Però bé, hem de treballar amb aquestes cicatrius per tirar endavant. L’objectiu és recuperar tot l’espai social, laboral, econòmic i també de seguretat. Estic convençuda que amb l’esforç, la responsabilitat i el treball de tothom, ho podrem aconseguir i tot això ho donarem per superat.

Pel que fa a l’Ajuntament, hem hagut de reorganitzar les prioritats i seguir treballant per complir el nostre compromís d’actuació amb la ciutadania durant el mandat. Ho hem anat treballant de forma paral·lela, reforçant i prioritzant tots els serveis que tenen a veure amb les persones: els serveis socials, la gent gran, l’acompanyament i ajut a les persones amb més dificultats i que són més vulnerables.

Des de l’Ajuntament, quins projectes considera que són prioritaris per a les persones de Sant Pere de Ribes de cara a la segona part del mandat?

Sens cap dubte, primer són les persones. Per això posem els mitjans que calgui perquè les persones estiguin bé. Vull destacar 4 aspectes diferents.

El primer és la recuperació econòmica del municipi. Això és una prioritat fonamental. Per això hem posat en marxa un pla de xoc per a la reactivació municipal. Està pressupostat en uns 5 milions d’euros que van destinats a diferents tipus d’ajuts: per a les persones fràgils, per als autònoms, les petites empreses, els comerços. També hem mobilitzat més d’1 milió d’euros adreçats al col·lectiu dels vulnerables, pràcticament mig milió d’euros d’ajuts al lloguer d’habitatge i 1,7 milions d’euros més per altres necessitats socials.

El segon aspecte. Des d’ara i fins al final del mandat volem reforçar dos temes importants: l’ocupació i l’habitatge. Estem en fase d’atorgar llicències a diferents blocs de pisos que es construiran i que seran de caràcter social. La nostra idea és arribar als 250 habitatges de lloguer assequible, perquè hem vist que és una de les primeres necessitats de les persones de Sant Pere de Ribes. Estem prestant una atenció especial a la gent gran i per això en els propers 2 anys posarem en marxa el Centre de Dia de Les Roquetes.

El tercer aspecte és la generació d’ocupació. Continuarem activant plans d’ocupació municipals que sumarem als que la gent pugui posar en marxa. Prioritzem la contractació de persones aturades que estiguin registrades al Servei Local d’Ocupació de l’Ajuntament. També l’atracció de noves activitats econòmiques que portin nous llocs de treball. He de dir que les xifres són encoratjadores i penso que és bo que tothom sàpiga que estem en el bon camí, perquè hem baixat del 16% d’atur que ens va deixar la pandèmia, a una mica més del 12% i per tant, tenim motius per a l’esperança.

Una altra de les apostes importants, amb la que estem molt vinculats, és la sostenibilitat i l’eficiència energètica. Hem aprofitat els Fons Europeus per presentar un projecte per a la millora d’aquesta sostenibilitat i de cura del medi ambient. Hem realitzat un pressupost per un valor de 10 milions d’euros amb els quals volem donar un gir de 180 graus, tenint en compte també tota la gent d’entre 20 i 30 anys amb els quals tenim un compromís a nivell municipal.

Estem parlant d’un bon grapat de milions d’euros que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes té pressupostats i ja destinats a tots aquests projectes. Com tenen plantejats els comptes de l’any vinent? Estan satisfets amb els pressupostos participatius?

Doncs estem parlant d’un pressupost municipal de 28,5 milions d’euros que hem elaborat amb el capteniment d’afavorir i acompanyar a les persones en la sortida de la covid-19. Bàsicament el podem resumir en cinc objectius: garantir els drets bàsics de les persones i la igualtat d’oportunitats; afavorir el lloguer social i l’accés a l’habitatge; fomentar i implantar noves mesures mediambientals; lluitar contra la manca de feina i afavorir el comerç local i l’emprenedoria; i millorar l’espai públic com a espai de convivència de tothom.

Quant als pressupostos participatius estem molt contents de la gran participació i de les propostes obtingudes, totes elles alineades amb el compliment dels ODS. Agraïm, doblement, que s’hagin presentat tantes candidatures i la participació de la gent, que s’ha mobilitzat amb el nombre més important de vots vàlids aconseguits en les sis edicions que portem.

En l’acte de valoració de meitat de mandat va parlar de prioritzar el tema sanitari i va reivindicar la necessitat de remodelar i ampliar l’Hospital Sant Camil. Quins
equipaments es necessiten?

Doncs si, ja fa molts anys que no es fa cap inversió a l’Hospital Sant Camil i per això estem
treballant conjuntament amb l’Hospital de Vilafranca en un pol que anomenem Consorci Sanitari, que engloba l’Hospital Sant Antoni, l’Hospital de Vilafranca i l’Hospital Sant Camil.
El Consorci ha redactat un projecte de renovació i ampliació d’aquests equipaments de manera que reforcem aquest triangle sanitari amb les necessitats que actualment té la ciutadania.

A banda, per donar més impuls a sanitari, des de l’Ajuntament hem posat en marxa un nou sector de Can Jove, per tal que el 50% d’aquest nou àmbit sigui sociosanitari i aprofitant que Sant Camil està justament al costat, la previsió és que hi hagi 221 habitatges tutelats, preparats amb tots els seus serveis, per a persones amb dependència. També s’estan fent 12 places de residència i centre de dia.

Estem parlant de tot un sector pensat per a la salut i el benestar de les persones, molt i molt interessant i hi estem centrant els nostres esforços, ara que ja s’ha fet l’aprovació inicial d’aquest projecte.

A nivell cultural, fa uns mesos es van acabar els treballs de la segona fase de rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila de Sant Pere de Ribes. A la planta baixa s’hi havia d’ubicar el Centre d’Interpretació dels Americanos. Com està aquest projecte?

Ja estem pràcticament a la fase final del Centre d’Interpretació dels Americanos, que també acollirà l’oficina de turisme que ara està ubicada a les Masies de Can Puig i així també estarà en un lloc molt més cèntric. Pràcticament estem a punt per obrir aquest centre d’interpretació. Aquesta és una estratègia que vam començar obrint les portes del Castell de Bell-lloc, rehabilitant-lo i dotant-lo d’una proposta museogràfica molt interessant, i va continuar amb l’ermita de Sant Pau.

Al final, aquest és el triangle de la cultura i el patrimoni històric de Sant Pere de Ribes que volíem posar en marxa i potenciar en els propers mesos i els propers temps. Ens sembla molt important i molt interessant.

Les obres d’ampliació de la Biblioteca Josep Pla quin ritme porten? Quan estaran enllestides?

La Biblioteca Josep Pla ja està en fase de trasllat, això vol dir que les obres estan acabades. Ara s’està traslladant tot el fons bibliogràfic, així com el mobiliari. Ha quedat una ampliació fantàstica, molt necessària a Les Roquetes. Juntament amb l’obertura del teatre, que preveiem que pel febrer del proper any, l’àmbit de la cultura podrà comptar amb uns equipaments molt importants al nostre municipi. Pensem que el Centre Cívic, la biblioteca i el teatre, donaran una empenta molt interessant a la cultura al nostre municipi, en un moment en el que fa molta falta.

Ara que sembla que ja no hi ha tantes restriccions, com es plantegen les festes nadalenques?

Doncs amb molta il·lusió. Tenim molta feina per davant perquè esperem tenir una situació més normalitzada a l’hora de celebrar les festes de Nadal. Encara hem de tenir algunes precaucions, però vull animar a tot el teixit associatiu a per preparar les seves propostes per viure aquestes festes de Nadal i el proper Carnaval, al carrer, com s’havia fet sempre. Jo crec que tots i totes necessitem tornar a gaudir d’aquestes tradicions tan importants de manera col·lectiva i comunitària.

Hi ha espai per a l’esperança de cara als mesos que vindran i l’any i mig llarg que queda per acabar el mandat?

Naturalment. Vull donar un missatge d’esperança tot desitjant que arribi el final de la pandèmia, perquè les coses van millorant i ens n’anem sortint gràcies a la massiva vacunació que s’ha fet i a la responsabilitat de les persones. Nosaltres, com a Ajuntament, tenim la missió d’estar al costat de la gent. Això és el que hem estat fent durant tot aquest temps i seguirem fent fins al final del mandat.