Txarango: “Tenim moltes ganes de presentar la Gira a Amposta i de venir cap a les Terres de l’Ebre!”

Dieu que el vostre tercer disc “El cor de la Terra” és també un quadern de viatge. Per on heu passat escrivint aquestes vivències en forma de cançó?
Ara farà un any i mig vam acabar la gira de l’anterior disc “Som Riu”.Vam decidir que teníem ganes de parar i repensar-nos. Fer el proper disc amb tranquil·litat i experimentant a l’estudi.

Finalment, vam tenir l’oportunitat de fer una sèrie de viatges com a grup que de ben segur,van marcar el caràcter del que seria aquest nou disc. Per això creiem que és un quadern de viatge.

Hem estat tres cops en camps de Refugiats a la frontera entre Grècia i Macedònia, a Indomeni, Melilla i Senegal, en aquest últim tenim un centre cultural apadrinat i vam anar a conèixe’l. Tot aquest quadern de viatge ha estat paral·lel a la creació del disc.

Per vosaltres és també un viatge espiritual aquest disc?
El nom va néixer a l’Àfrica i creiem que si el “Cor de la Terra” ha d’estar en algun lloc, segurament és allà. Vam ser conscients de la poca consciència amb la que vivim a Europa. Allà,viuen arrelats a la Terra.

No sé si és un viatge espiritual, però si ancestral i de connexió amb aquesta terra que ens dóna vida i ens ha vist néixer.

Els títols dels vostres àlbums no són casualitat. Quin significat hi ha darrere de “el Cor de la Terra”?
Sempre intentem que els noms dels discos expliquin algun concepte al darrera. Amb “El cor de la Terra” volem dir que tots formem part d’un mateix poble. Hem viatjat, hem conegut moltes cultures… Al final t’adones que totes són germanes. Som petites gotes que formen part d’un mateix mar.

Aquest és un disc solidari. Explica’ ns com vau decidir col·lectivitzar les cançons i a quines finalitats van destinades?
Intentem créixer i anar aprenent de mica en mica com a grup i com a persones. Dirigint-nos cap a on ens sentim millor. Fa uns mesos ens hem constituït com a cooperativa on tots tenim un sou base i la resta ens serveix per tirar endavant els projectes solidaris.
En aquest disc vam decidir que el 50% de cada cançó anirà destinat a 14 col·lectius diferents de l’àmbit cultural, social i sanitari, entre altres.

Ens pots explicar l’experiència com a grup que vau viure als camps de refugiats de Grècia ?
Va ser una experiència molt forta a nivell personal. Hi vam ser tres vegades. El primer cop,vam voler aportar alguna cosa a totes aquelles notícies que ens arribaven des dels tenenotícies sobre la frontera entre Grècia i Macedònia. Teníem ganes d’ajudar d’alguna manera.

Ens hi vam presentar amb els instruments i, un cop a Indomeni, va ser un gran impacte viure en primera persona la situació dels refugiats.

La música és com una abraçada allà. En un moment catàrtic com aquest ,la gent connecta amb els altres i, per un moment, tot és menys dur.

La música traspassa fronteres per si sola? Què la fa especial, en situacions tan extremes com aquestes?
Hem après que la música és un llenguatge universal. És, quelcom màgic. Serveix per connectar persones en diferents llengua a la teua i et fas entendre.

És una gran sort. Nosaltres hem redescobert com amb uns instruments es pot arribar a llocs trencats i pots establir un espai, un lloc o una abraçada immensa.

Us heu implicat molt activament,des de l’inici, en la campanya “Casa nostra és casa vostra”.Ens ho pots explicar?
Creiem que és important ser-hi. S’ha de mobilitzar el màxim de gent possible per conscienciar a la gent d’aquí que el problema contínua. Hi han unes places reservades per als refugiats, on la gent no arriba i els governs continuen sense fer res.

Es pot fer música protesta des de l’alegria?
És la manera com entenem nosaltres la música. Sempre des de l’alegria.
En tornar dels camps de refugiats de Grècia,ens sortien cançons molt dures, des de la ràbia del conflicte. Vam reflexionar i ens hem adonat que has de transmetre el contrari, les lletres han de continuar alegrant a la gent.

Txarango ha tocat mai a Amposta o a les Terres de l’Ebre? Que n’espereu d’aquest concert?
En altres gires vam visitar les Terres de l’Ebre però amb “El Cor de la Terra” és el primer cop.

Tenim moltes ganes de presentar la Gira a Amposta. El concert serà molt potent i festiu, on repassarem les cançons de sempre i les del nou disc d’una manera molt alegre i festiva.
Tenim moltes ganes de venir cap a les Terres de l’Ebre!

Un dels vostres discs s’anomenava “Som Riu”. Sou conscients que a Amposta i al Delta en general som nosaltres els que Som Riu? Què simbolitza aquesta cançó?
I tant que hi som conscients! (riu…). Aquí hi sou vosaltres els que Sou Riu. Significa exactament el que sou vosaltres.

Moltes gotes d’aigua cap a una mateixa direcció,que sí estan juntes són un riu imparable. Encara que ens vulguin fer creure el contrari junts som imparables. Podem canviar el món tots junts i des de l’alegria. No és una utopia,ha de ser la realitat.