Ferran Bel, alcalde de Tortosa: “La reforma integral del pont de l’Estat s’iniciarà en 3 setmanes i esperem que sigui una obra emblemàtica que transformi la ciutat”

Acabem de tancar la 72a Fira Expoebre de Tortosa. Quina valoració en fa?
Pel calendari d’enguany ha coincidit que hem tingut un dia menys festiu, però malgrat aquest fet, i que la climatologia no ha acompanyat, les previsions s’han complert i la valoració és positiva.Aquests dies també s’ha conegut que heu iniciat converses amb ERC perquè entrin al Govern municipal. En quin punt estan les negociacions?
Tal com teníem previst al Pacte de Governabilitat que vam signar després de les eleccions fa pràcticament un any, el que hem fet és valorar el Pacte i veure com ha funcionat pel que fa a formacions polítiques. Ara es tracta d’avaluar com es pot millorar el Pacte de cara a la ciutat de Tortosa i una de les possibilitats, però no és l’única, és que poguéssim implementar un govern molt més sòlid amb la presència d’ERC. Malgrat aquesta possibilitat, aquest any de Govern hem estat forts i ens sentim recolzats per la majoria, de manera que no passaria res si seguim com estem.

En els últims mesos s’han posat en marxa diversos projectes o reivindicacions històriques de la ciutat. Un d’ells és l’enderroc dels habitatges de davant la Catedral perquè quedi oberta al riu. Com estan actualment les obres?
Seguim dins de la planificació. De fet, recentment hem aprovat l’expedient de licitació en Junta de Govern per ampliar les excavacions arqueològiques a l’espai. Això és degut al fet que les primeres excavacions que s’han fet han mostrat que hi ha la possibilitat que hi hagi troballes significatives i que s’hauria de fer una excavació amb molta més profunditat. Després caldrà redactar el projecte executiu de l’actuació, que anirà en funció de les restes que s’hi troben, per poder fer les obres al llarg de 2017.

Un altre dels projectes és la construcció de les noves piscines municipals…
Sí, aquest és un projecte que treballem des del mandat anterior i ara, com la situació financera de l’Ajuntament ha millorat de forma substancial al llarg dels últims anys, podem finançar l’obra des del mateix Ajuntament. Per tant, estem en procés de concertar un préstec de 600.000 euros enguany, que es complementarà amb un altre l’any vinent, per poder licitar les obres aquest 2016 i iniciar-les.

De tota manera, han sorgit veus que es queixen que no hi hagi projectada una piscina descoberta. Es podria incloure al projecte o no és necessària?
El projecte i estudi funcional ja està tancat. Aquestes veus només són del PSC que no es va voler ni seure a la taula de negociació en aquell moment, quan totes les altres forces polítiques ho estàvem fent. El PSC de Tortosa ha entrat en una dinàmica d’estar en contra de tot i a la vegada no utilitza la veritat. La piscina que es planteja és versàtil i tindrà la possibilitat d’obrir un dels seus laterals per funcionar com a piscina d’estiu. Entenem que és el més eficient i el més òptim.

Recentment s’han adjudicat les obres de reforma integral del pont de l’Estat. Quan serà una realitat?
Estem pendents d’una actuació prèvia que ha de fer Gas Natural i calculo que en un termini de 2 o 3 setmanes -a finals de maig- s’iniciaran les obres. Tindran una durada de 38 setmanes i esperem que siguin una obra emblemàtica que transformi la ciutat.

Seguim per damunt del riu. Finalment, tenim data per la consulta sobre el monument a la Batalla de l’Ebre. Serà el 28 de maig, com ho valora?
La pregunta ha estat consensuada per 19 dels 21 regidors del consistori i per primera vegada hi haurà la possibilitat de decidir quina actuació ha d’impulsar l’Ajuntament en relació amb el monument. Crec que les dues opcions resoldran el problema, sigui quin sigui el resultat.

Alguns partits s’han mostrat públicament a favor d’alguna de les dues opcions i faran campanya. Vostès no, per què?
No farem campanya en cap sentit perquè igual que els hi passa a la resta de tortosins, tenim regidors que estan a favor d’una opció i d’altres a l’altra. L’important és que vagi molta gent a votar perquè si té èxit no serà la única vegada que es faci. Jo, com a alcalde, el que faré és implementar el que els tortosins decideixin.

Quant costaria cada opció? Ho teniu quantificat?
De moment no ho sabem. Quan es decideixi l’opció s’haurà de fer un projecte tècnic per valorar-ho. Vam entendre que no era raonable malgastar recursos en projectes tècnics quan o un o l’altre no s’aplicarà.

Vostè és alcalde des del 2007, com valora el canvi de la ciutat en aquests gairebé 10 anys?
Ha canviat moltíssim, només cal veure els accessos a la ciutat i com s’han implementat noves instal·lacions comercials. També com ha canviat absolutament el Casc Antic en aquest temps. A més hem fet una aposta important per la convivència i per millorar la integració dels nouvinguts. Allò que era un problema fa 10 anys, avui és una oportunitat. I ja mirant una mica cap endavant, cal destacar que en la finalització de la nova piscina serà, també, una transformació absoluta de totes les zones esportives del municipi.

De tots els projectes que ha tirat endavant com a alcalde, quin creu que ha estat el més beneficiós pels tortosins?
Tot era necessari i feia falta, però si hagués de destacar algun fet del qual estic especialment satisfet és de la transformació que ha patit el Centre Històric durant tots aquests anys.

Finalment, com valora el naixement d’un nou mitjà de comunicació local a la ciutat?
El naixement de La Ciutat de Tortosa en paper és una molt bona notícia. Us felicito per aquesta nova publicació i us desitjo moltíssima sort i que tinguésseu una molt bona acollida entre els tortosins i tortosines. Estic segur que serà així.