Ecologistes de Catalunya acusa l’ACA d’haver fet una tala de vegetació “indiscriminada” en un torrent del Baix Penedès

L’entitat denuncia que l’actuació ha malmès l’hàbitat de nombroses espècies animals

Imatge del bosc de la llera del torrent de Sant Marc, amb espècies talades. Foto: ACN
GEPEC – Ecologistes de Catalunya ha acusat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’haver talat de forma “indiscriminada” nombrosos arbres i espècies vegetals a la llera del Torrent de Sant Marc, al límit de Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès). Segons l’entitat ecologista, una empresa contractada per l’ACA va actuar a la zona els passats 9 i 10 de maig provocant “danys importants” al bosc de la ribera, on habiten diverses espècies animals. GEPEC remarca que la zona és un corredor ecològic de gran importància on es reprodueix l’espècie protegida aligot comú i lamenta que s’han talat diversos arbres on hi havia nius d’ocells. Entre els danys, l’entitat afirma que també s’ha malmès un exemplar de serp verda.
Segons ha fet públic aquest dimarts l’entitat ecologista, l’empresa que feia la tala no va poder acreditar els permisos necessaris per fer l’actuació en el moment que alguns membres de GEPEC-EdC es van presentar a la zona. Alhora, han assegurat que els Agents Rurals, el propietari de la finca i els ajuntaments afectats tampoc tenien constància de la tala.

L’associació ha remarcat que considera “totalment injustificada” la tala, especialment perquè aquesta s’ha fet en plena època de reproducció de la fauna. “És indignant veure com l’ACA, així com el Departament de Territori i Sostenibilitat, deixen en mans de qualsevol empresa la gestió de les nostres lleres públiques i dels nostres espais naturals, sense cap mena de control tècnic ni supervisió per part de l’administració”, han afegit els ecologistes, que han titllat els fets de “molt greus”.

L’ACA defensa la tala de vegetació d’un torrent del Baix Penedès per evitar desbordaments

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha assegurat que la tala de vegetació feta a la llera del Torrent de Sant Marc, al límit de Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys, tenia com a objectiu evitar desbordaments. Fonts de l’ens han detallat a l’ACN que diversos propietaris de finques properes van requerir una actuació per pal•liar els efectes de la llevantada de l’octubre del 2018. L’ACA respon així les crítiques de GEPEC – Ecologistes de Catalunya, que havia acusat aquest organisme d’haver fet una tala “indiscriminada” i d’haver malmès l’hàbitat de diverses espècies animals. Segons l’ACA, la zona no té cap protecció ambiental que impedís l’actuació.
L’entitat ecologista havia assegurat que la tala, feta per una empresa subcontractada per l’ACA, no tenia el vistiplau dels propietaris de la zona, ni dels Agents Rurals ni dels Ajuntaments afectats. L’organisme assegura, però, que abans de fer l’actuació els tècnics van visitar la llera amb membres dels Agents Rurals.