Martí Carnicer es retira de la política després de gairebé 40 anys en actiu

L'alcalde del Vendrell ha anunciat que ja no es presentarà a les eleccions municipals del 2019

L’alcalde del Vendrell, el socialista Martí Carnicer, ha anunciat que no es presentarà a les eleccions municipals del 2019 i que deixa l’activitat política de primera línia després de gairebé 40 anys. “És un cicle i s’ha acabat, em presentava per un període determinat i ja és suficient”, ha argumentat Carnicer. L’alcalde diu que fa el pas per “transparència” de cara a les persones i grups que es vulguin presentar en els pròxims comicis. Actiu des del 1979, assegura que abandona la política de forma “protagonista”, però afirma que “la política va amb la vida”. Així, diu que continuarà participant allà on se li demani. El batlle va fer l’anunci dijous en una roda de premsa sobre la situació econòmica del consistori, en la qual va explicar que el deute financer del Vendrell es xifra en 53 milions d’euros.
Carnicer ha afirmat que no té cap “ motiu especial” per no concórrer als comicis municipals de l’any vinent i que es deu a la necessitat d’un canvi de cicle. “He fet el que em semblava que havia de fer i estic content, a partir d’aquí els ciutadans diran i faran el que considerin”, ha valorat el batlle respecte després d’anys al capdavant del municipi. A més, preguntat sobre allò que restarà pendent a les acaballes del mandat, Carnicer ha respost que “la feina en un ajuntament no s’acaba mai, sempre queden coses a fer”.

De fet, Carnicer ha comunicat la decisió a un any vista de les eleccions per “transparència de cara a tothom”. D’aquesta manera vol que el seu partit pugui donar els passos oportuns per cercar les persones adequades i “no fer-ho de forma sobtada”. Respecte al seu relleu, el socialista no s’ha posicionat amb cap candidat i ha apuntat que es tracta de procediments interns del PSC, els quals “respectarà absolutament”.

La intenció de Carnicer és de dedicar-se situacions personals i familiars, tot i que assegura que farà seguiment de la política, però “des de la distància d’una nova posició”, ha dit. Tot i això, el socialista reconeix que estarà a disposició del que “faci falta”. Pel que fa al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, el batlle precisa que “s’obre una finestra –amb la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra dilluns vinent- i afegeix que seria “bo aprofitar-la per redreçar les relacions entre els dos governs”.

L’endeutament del consistori vendrellenc se situa per sota del límit legal

D’altra banda, l’alcalde ha explicat que l’Ajuntament, a data 30 de juny de 2018, té un deute financer de 53 milions d’euros, el què representa un 105% dels ingressos corrents. Així, l’endeutament es xifra per sota del límit legal del 110%. Segons el batlle, s’ha aconseguit “redreçar els problemes financers importants” arran de la situació econòmica de l’any 2011.

A més, l’alcalde ha explicat que en menys de sis anys s’ha aconseguit amortitzar 36 milions d’euros i s’ha reduït el deute a proveïdors en 6 milions d’euros. Carnicer ha destacat que la suma de les dues magnituds s’apropa al que és el volum del pressupost anual de l’Ajuntament del Vendrell. Pel batlle aquestes xifres marquen un canvi que “serà molt important per al proper exercici” al consistori perquè diu que “disposarà de molta més capacitat per fer front a la millora dels serveis i a les inversions”.

Carnicer, 40 anys actiu en la política

El vendrellenc Martí Carnicer és militant del PSC des l’any de la seva fundació, el 1978. Ha estat al capdavant de l’alcaldia vendrellenca entre el 1979 al 1995. Es va tornar a presentar a les eleccions municipals el 2011 i va formar govern amb el grup municipal de CIU i un regidor no adscrits. Des del maig de 2013 és una altra vegada alcalde. També ha estat diputat del Parlament de Catalunya entre la segona i la setena legislatura (1984-2006). A més, va ocupar el càrrec de secretari general del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya entre el 2003 i el 2010. Actualment, és diputat de la Diputació de Tarragona i President del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.