Josep M. Guasch: “Volem dinamitzar l’eix comercial per donar-li ambient al carrer per Nadal”

Entrevista al regidor de Comerç a l'Ajuntament de Torredembarra

0
593
Josep M. Guasch, regidor de comerç de l'Ajuntament de Torredembarra. Foto: EF

-Quan comença la temporada de Nadal a Torredembarra?
Amb l’encesa de llums, que va ser aquest dissabte passat dia 1 aprofitant que després ve el pont de la Constitució. Un punt molt important d’aquesta encesa succeeix al carrer de vianants Antoni Roig i al Pere Badia perquè són els dos carrers principals de l’eix comercial de Torredembarra. Ara estàvem fent obres per ampliar el Pere Badia amb la intenció que els ciutadans tinguin més temps per passejar i per entrar a les botigues. Després d’aquesta encesa de llums i durant tot el mes de desembre fins després del dia dels Reis Mags, es faran diferents activitats per tots els públics, però sobretot centrades als més joves del municipi. Entre la regidoria de Comerç de l’Ajuntament i la Unió de Comerciants, Empresaris i Professionals de Torredembarra (UCEP) treballem conjuntament per dur a terme diferents iniciatives i que no se superposin les del consistori amb les de l’associació o viceversa. I també que es combinin i que hi hagi una uniformitat de les activitats durant cada dia de Nadal.

-Fa 4 anys que dueu a terme la campanya Gimcana dels aparadors de Nadal, com està funcionant?
La gimcana consisteix en el fet que els locals posen un objecte que no té res a veure amb el que venen i els nens han de trobar quin és. La iniciativa està funcionant molt bé perquè cada vegada hi ha més gent, tant en l’àmbit de locals que funcionen com de canalla que participa. Crec que l’any passat hi van participar al voltant de 200 nens, que és una xifra que està bé. Aquest any hi poden participar infants que hagin nascut del 2005 al 2013, la raó és que els nens petits van acompanyats dels pares o dels avis. Miren l’aparador per mirar quin és l’objecte que no coincideix amb allò que el local ven i llavors potser els pares poden trobar alguna idea d’un regal de Nadal que hagin de fer.

-Com ha esmentat, aquest any hi participen més comerços que l’any passat; què significa això per la campanya?
És important perquè significa que la gent participa i que els comerços s’involucren. La gimcana és una iniciativa que funciona, encara que per molts pugui semblar una ximpleria. A la gent li agrada i participa. És important que hi hagi més comerços perquè així s’abasten més negocis i, per tant, més espai comercial de Torredembarra. A mesura que l’activitat s’amplia, es dóna més vida al centre del municipi. La idea principal és dinamitzar aquest eix comercial i que la gent vagi participant i donar ambient al carrer. Personalment, crec que als nens els hi fa il·lusió, sobretot, l’entrega de regals que sempre els hi fa molta gràcia.

-Un acte esperat pels torrencs és la Fira de Nadal…
Sí, la Fira de Nadal sempre atrau gent. Enguany, és el dissabte 22 de desembre i es durà a terme durant tot el dia. Els comerços trauran un expositor uniforme per totes les tendes al carrer i això provocarà que hi hagi més ambient de carrer. A més, la fira anirà acompanyada durant tot el dia de personatges itinerants com el Papa Noel, tallers infantils, cantada de Nadales per la Coral Xaloc i parades d’artesania, entre altres.

La diferència amb l’any anterior és que la fira tornarà als carrers de l’eix comercial, l’any passat va ser a la plaça del Castell. Quedava molt bonic però els comerciants es van queixar que havien de deixar el seu local físic tancat i que les vendes no van anar massa bé. Veient això, aquest any la tornem a fer en els carrers que van des de l’Ajuntament fins a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Això no vol dir que els comerços que estan fora quedin marginats sinó que se cedirà un espai per ells en algun punt de l’eix comercial. Aquest eix és una mena d’excusa perquè la gent es mogui fins al centre i després es mogui pel municipi.

-Enguany, quines altres activitats destaquen?
Tenim moltes activitats durant tot el mes de desembre i fins als Reis. Molts actes culturals pels adults com concerts a diferents llocs del municipi i un concert de Nadal amb nadales a càrrec de la Coral Santa Rosalia. Aquestes són algunes de les activitats pels més grans i també tenim moltes pels més petits de la casa. Tenim un taller de Nadal i decoració de l’arbre del dia 8 a les 16:30 h i aquest mateix dia a les 18 h hi haurà un espectacle infantil i una encesa de l’arbre i xocolatada a favor de la Marató TV3.

-De quina manera influeixen les campanyes de promoció en les vendes nadalenques?
Des de la regidora ens preguntem què podem fer. El fet de realitzar actes, sobretot durant aquests dies de Nadal que la gent gasta més per norma general, serveix per donar caliu al comerç i fer atractiu el carrer perquè la gent passegi i es mogui pel poble. Ajuda a fer que hi hagi ambient de Nadal i els ciutadans comprin en el comerç local. A més, també serveix perquè la gent dels pobles dels voltants vinguin a Torredembarra a comprar, a passejar o a prendre alguna cosa. Nosaltres confiem bastant en tres grups de compradors: gent local de Torredembarra, els visitants de segona residència i els ciutadans dels pobles d’aquí prop.

-Per acabar, creu que el nivell de venda durant l’època nadalenca és bo a Torredembarra?
Hem de pensar que Torredembarra és un poble petit que té l’avantatge o desavantatge que és turístic i té segona residència. Llavors, els comerços locals confien molt en la suma de la gent del poble i de segona residència. La gent sol comprar durant els festius com és el Nadal perquè els dies de cada dia d’hivern són durs, les despeses són importants i els ingressos molt baixos. A Torredembarra tenim la competència de Tarragona i de Reus, de les grans superfícies, de les grans marques que fan campanyes molts grans; i després la compra per Internet, que és una realitat. Per tant, el petit comerç ha de buscar el seu nínxol de mercat, quin espai hi ha dins del comerç per poder cuidar-ho, potenciar-ho i fer-lo créixer si es pot.

FER UN COMENTARI