Vilafant recupera la memòria històrica d’un dels seus veïns

Avatar photo
Les restes de Rafael Sala Grau retornen al seu municipi després que fos afusellat a Paterna l’any 1940

A pocs metres d’on tenia la casa, Vilafant ha recuperat la memòria i la història d’un dels seus veïns, es tracta de Rafael Sala Grau que durant més de 80 anys ha estat desaparegut, ja que el 1940 el van afusellar i el seu cos va quedar a la fossa 126 juntament amb 242 persones més.

Amb un acte de retorn simbòlic juntament amb les seves restes, en Rafael ha tornat al municipi on va viure, gràcies a les recerques que han fet els historiadors. Arran de l’obertura de la fossa 126, va arribar a l’Ajuntament la petició de la presidenta de la fossa, Maria Navarro, per identificar un dels cossos que se sospitava que era el d’un rajoler de Vilafant, Rafael Sala Grau.

Després d’investigacions, d’un programa de ràdio i d’una prova d’ADN, s’han aconseguit identificar les restes d’aquest veí de Vilafant que després d’aquest acte de restitució de memòria històrica seran retornades i enterrades amb la seva família. «Aquest acte d’avui ens permet trencar un silenci, i recuperar de l’oblit la història d’un dels nostres veïns. Sense conèixer el nostre passat no hi ha futur, per això és important la gran tasca que han fet totes les persones que han treballat per aconseguir restablir aquesta part de la nostra història» ha explicat l’alcaldessa Montse De La Llave durant aquest acte simbòlic. 

En aquest homenatge, hi ha intervingut tothom que ha participat en les investigacions i que han fet possible que finalment s’hagi pogut recuperar i identificar el cos d’aquest veí de Vilafant. Els historiadors, Eric Ferrer, Josep Murlà, Alfons Romero i Marciano Cárdaba durant l’acte han destacat la gran feina de xarxa que ha permès tancar aquest capítol de la vida d’aquest rajoler vilafantenc, els quatre historiadors han destacat la importància de continuar treballant per recuperar aquestes històries personals que conformen el passat de la nostra societat.

En l’acte també hi ha intervingut l’escriptora Pilar Francesc qui va suggerir la pista de consultar l’Institut d’estadística de França, i això va permetre finalment trobar la família de Rafael Sala. El forense Narcís Bardalet que va ser l’encarregat de fer les proves d’ADN per identificar Sala, durant l’acte ha destacat la importància d’aquestes tècniques gràcies a les quals podem identificar persones desaparegudes. 

La senadora i exalcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys també ha participat en l’acte, ja que va ser durant el seu mandat quan es van començar les investigacions per identificar a Rafael Sala Grau,  «sense haver conegut la història d’en Rafael, ens hauríem perdut una part de la història del nostre poble, per això, entre tots, hem de continuar treballant per recuperar la memòria d’aquestes persones» ha destacat Cantenys.

Vilafant, amb la voluntat de no oblidar i de continuar recordant a Rafael Sala Grau, instal·larà en els pròxims dies una placa on el rajoler vilafantenc afusellat a Paterna va tenir-hi la seva casa, al racó del Trull. D’aquesta manera, es restableix la memòria d’aquest veí que ha estat tant temps en l’oblit i a la vegada es podrà recordar, cada vegada que es passi per aquest punt del municipi, la seva història.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Rescaten a Osona una dona que havia quedat suspesa a l’aire

Notícia següent

Junqueras: ‘Ens caldrà fer un bon esforç fins que ho guanyem tot’

Notícies relacionades