La UdG acull la 19a Conferència Internacional sobre Nanotecnologia per a materials renovables

El congrés comptarà amb quatre sessions paral·leles on es tractaran els darrers avenços en producció de nanomaterials de cel·lulosa

04 de juliol de 2025 a les 18:07h

La Universitat de Girona (UdG) serà l'amfitriona de la pròxima edició de la International Conference on Nanotechnology for Renewable Materials (TAPPI Nano). La Technical Association of Pulp and Paper Industries (TAPPI), mitjançant la seva divisió TAPPI International Nanotechnology Division, ha escollit el Palau de Congressos de Girona com a escenari per celebrar la seva 19a edició del 8 a l’11 de juliol.

Aquesta decisió és fruit de la reconeguda trajectòria de diversos investigadors del grup de recerca LEPAMAP-PRODIS de la Universitat de Girona (UdG) en el camp de la nanocel·lulosa, un material sostenible i avançat provinent de recursos lignocel·lulòsics. El professor Marc Delgado-Aguilar serà el coordinador de l’edició 2025 de la TAPPI Nano, on es preveu que hi assistiran més de 230 assistents d’arreu del Món. D’aquesta manera, el congrés consolida la seva posició com a líder en la promoció de la innovació i la col·laboració en el camp de la nanotecnologia per materials renovables.

El congrés comptarà amb quatre sessions paral·leles on es tractaran els darrers avenços en producció de nanomaterials de cel·lulosa, la seva caracterització, noves aplicacions i aspectes relacionats amb seguretat, legislació i sostenibilitat. Tanmateix, el congrés destaca tres temes especials com són la cel·lulosa emmotllada, l’optimització dels processos productius de nanomaterials cel·lulòsics i els recobriments bio-basats. Aquests temes estan molt alineats amb les actuals estratègies nacionals i europees en matèria de materials per embalatge alimentari, nous materials sostenibles i substitució de materials provinents de recursos fòssils.

El congrés és àmpliament reconegut per exercir de punt de trobada entre universitats, centres de recerca i indústria, on aquesta última té un paper destacat. A més a més, comptarà amb una sèrie d’activitats paral·leles, com workshops adreçats a estudiants, jornades tècniques sobre embalatge alimentari o visites tècniques a empreses i laboratoris de la Universitat de Girona.

 

Una alternativa sostenible al plàstic

La nanocel·lulosa és un nanomaterial obtingut a partir de fibres lignocel·lulòsiques i posseeix unes característiques excepcionals, com altes propietats mecàniques, superfície específica, lleugeresa i capacitat per modificar-se químicament per diverses aplicacions. Aquest material és sovint considerat una alternativa sostenible als plàstics i a altres materials no renovables.