Figueres comptarà entre setembre i desembre amb un ampli ventall d’activitats culturals que inclouen principalment arts escèniques, música, exposicions, cicles de cursos, conferències i clubs de lectura. La variada oferta d’activitats de la temporada de Figueres Cultura s’ha presentat aquest dimecres al Teatre Municipal El Jardí i són impulsades per l’Ajuntament de Figueres a través de Figueres a Escena, del Museu de l’Empordà i de la Biblioteca Fages de Climent. El Petit Príncep, Prima Facie, Clara Peya i L’adversari són alguns dels noms de la nova temporada de Figueres a Escena –actuacions al Teatre Municipal El Jardí, a la sala La Cate i a l’Auditori dels Caputxins-; el Museu de l’Empordà comptarà amb exposicions com la commemoració dels 50 anys del Teatre Museu Dalí i la Biblioteca proposa nous clubs de lectura i conferències i recorda Salvador Dalí, Montserrat Vayreda, Vicenç Pagès i Àngel Guimerà.
La presentació ha disposat de les intervencions de Mariona Seguranyes (regidora de Cultura), Josep Maria Bernils (regidor d’Equipaments Escènics i Cultura Popular), Aina Baig (directora dels equipaments escènics), Eduard Bech (director del Museu de l’Empordà) i Nati Vilanova (directora de la Biblioteca Fages de Climent).
Madaula, Vicky Luengo, Arquillué, Llácer i Masferrer
Figueres a Escena ha programat més de 40 propostes pròpies i d'organitzadors externs. Es podran veure espectacles teatrals de gran format com la comèdia de Ramon Madaula, Conqueridors, o L'adversari, un espectacle protagonitzat per Pere Arquillué i Carles Martínez que narra la història real de l'assassí Jean Claude Romand. A propòsit d'aquesta posada en escena, la Biblioteca i Figueres a Escena han programat una xerrada gratuïta amb el dramaturg de l'obra, Marc Artigau, i el forense Narcís Bardalet per aprofundir en el cas.
En gran format, també es podrà veure el multipremiat i aplaudit monòleg amb Vicky Luengo Prima Facie, que posa el punt de mira a les agressions sexuals. Aprofitant la representació, s'ha programat el cicle Els límits del consentimentper parlar sobre el consentiment i el plaer. Inclou altres propostes com l'espectacle de petit format La punta de l'iceberg de la companyia La Virgueria, sobre el plaer femení; la presentació del llibre El sentido del consentir de Clara Serra, organitzat conjuntament amb el Servei municipal d'Informació i Atenció a les Dones; un taller amb una psicòloga sobre com acompanyar joves i adolescents en la sexualitat, impulsat per l'Aula de Teatre; i la projecció del documental Not a pretty picture a càrrec de Cineclub Diòptria.
El Teatre Municipal El Jardí també serà escenari d'altres èxits de la cartellera com el musical d'El Petit Príncep d'Àngel Llàcer, que comença la gira a Figueres amb tres funcions; l'estrena estatal de la companyia de circ del Quebec Machine de Cirque, en una proposta en col·laboració amb el Festival Temporada Alta; la cita anual amb la Fundació Òpera de Catalunya, enguany amb La bohème de Puccini; una altra història del Búnquer confidencial; o la versió d'El trencanousdel Ballet de Barcelona.
En petit format, es representarà Pols de diamant, amb Albert Salazar i Dafnis Balduz. Es tracta d’un espectacle sobre homofòbia escrit pel jove dramaturg Pau Coya, amb qui l'Aula de Teatre també ha programat una xerrada-taller gratuïta.
En l'àmbit musical, s'han programat diverses propostes a la sala La Cate, com la presentació del nou disc de Clara Peya, Corsé; l'espectacle Caminos, de Juan Gómez ‘Chicuelo’, amb dansa espanyola en directe; o la presentació del nou espectacle del grup empordanès Northern Cellos. També al Teatre Municipal El Jardí hi actuarà Quim Mandado, cantant i baixista del mític grup Sangtraïtque repassarà els seus 40 anys de directes.
L'Auditori dels Caputxins també serà escenari de concerts amb una proposta del festival Schubertíada per obrir la temporada; dos concerts de clàssica amb els solistes de l'orquestra simfònica UniSo i Gardenia Trio; i un concert benèfic a càrrec de Tramunt.Cor.
Per a tots els públics, a banda del musical d'El Petit Príncep (a partir de 4 anys), s'ha programat una jornada de circ oberta a tothom amb un espectacle i tallers a la plaça de Josep Pla; l'estrena de la nova gira d'El Pot Petit amb una doble funció; l'espectacle teatral Hola, ràbia!(a partir de 5 anys); l'espectacle de dansa Plàncton de les Big Bouncers (a partir de 6 anys) i l'espectacle musical per a la primera infància Juguem? de Ninnus (de 0 a 4 anys).
Figueres Cultura recull altres propostes escèniques i musicals, com ara les noves propostes de companyies locals com la Dolça Tardor o Taller de Teatre; un recital sobre Montserrat Vayreda a càrrec de La Funcional; la programació estable de La Cate; representacions de promotors privats com el nou espectacle d'Ángel Martín; Quim Masferrer; o els tradicionals Pastorets.
Servei de canguratge
Des de la temporada passada, l'Ajuntament de Figueres, gràcies al programa Temps x Cures, ofereix serveis de canguratge en alguns dels espectacles programats al Teatre Municipal El Jardí.
Aquesta tardor quatre espectacles tallers infantils d'arts escèniques, a càrrec de l'Aula de Teatre, dirigits a infants d'entre 3 i 12 anys, mentre els adults gaudeixen de la funció. Es tracta d'un servei gratuït que es pot reservar a través del web de Figueres a Escena.
Abonaments i inici de venda d'entrades
Per tal que el públic pugui venir a veure diferents propostes a preus molt assequibles, l’Ajuntament de Figueres, una temporada més, ofereix abonaments: un de combinat amb cinc espectacles per 60 €, o bé el paquet excel·lent + estrella, que combina dos espectacles per entre 30 i 38 € segons la combinació.
Les entrades es posen a la venda aquest dijous 5 de setembre de 19 a 21 h a la taquilla del Teatre Municipal El Jardí i a partir de les 19.30 h al web www.figueresaescena.cat.
Al Museu de l’Empordà, exposicions i cicles de cursos d’històries de l’art
Entre les activitats més destacades del Museu de l’Empordà hi ha exposicions i cicle de cursos. Entre les exposicions hi ha “50 anys del Teatre-Museu Dalí”, a partir del 14 de desembre a la Sala d’Exposicions l’Escorxador i amb Josep Playà com a comissari. L’efemèride permet recuperar el doble vessant del passat com a teatre i espai per a altres dimensions artístiques, i la seva conversió en museu. A més, a partir del 15 de novembre hi haurà “Noves Adquisicions 2022-2024”, on es mostraran les peces que han entrat a formar part del fons del museu des del 2022. Les donacions són de persones generoses, d’adquisicions pròpies i dipositades per la Generalitat de Catalunya.
Els tres cicles de cursos "Històries de l'Art" programats són “Una història de l'art amb Tintín”, “Una història de l'art i la música” i “Una història de l'art i els falsos”.
Clubs de lectura, conferències i activitats familiars a la Biblioteca
La Biblioteca Fages de Climent proposa tres nous clubs de lectura temàtics – amb places exhaurides-, a banda dels que ja hi ha consolidats i amb llista d'espera: La vida secreta de Salvador Dalí, coordinat per Josep Playà; Ulls per un món en flames(per Rocco Muraro), i un sobre memòria democràtica coordinat per Miquel Aguirre, director del MUME.
Per a commemorar els 50 anys del Teatre-Museu Dalí també hi haurà la conferència La biblioteca de Salvador Dalí. Un laboratori d’idees, a càrrec de Carme Ruiz González, sotsdirectora de l’Àrea de Col·leccions i Exposicions de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres. Altres efemèrides a tenir en compte són les activitats referents a l’Any Montserrat Vayreda, que prosseguiran amb un concert a càrrec de Mini-Stress que musicarà alguns dels seus poemes. Altrament, l’Any Guimerà comptarà amb l’espectacle “Paraula de Guimerà” a càrrec de l’associació Q-ars Teatre, una lectura acompanyada d’una selecció musical de compositors coetanis i contemporanis.
En l’àmbit de les conferències de divulgació s’ha programat un nou cicle sobre geopolítica a càrrec de Javier Albarracín Corredor, professor a Blanquerna - Universitat Ramon Llull, que tindrà lloc els dijous de novembre (18.30 h). A més,
D’altra banda, es duran a terme diverses propostes en memòria de Vicenç Pagès Jordà, com els clubs de lectura centrats en alguna de les seves obres, la conferència a càrrec de Joaquim Noguero o el concert dels figuerencs Glòria Cristina i Jordi Casals.
En la programació familiar, a banda de les hores del conte per a nadons i per a majors de 3 anys, destaca un taller tecnològic de gravació amb Chroma Key, per a infants de 9 a 12 anys, en el marc del projecte BiblioSTEAM, de la Diputació de Girona.