Sílvia Paneque: “Em veig com a alcaldessa, no s’entendria un pacte alternatiu”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Sílvia Paneque apunta a l’alcaldia de Girona. La socialista va guanyar amb 8 regidors les eleccions municipals i espera que partits com Junts respectin el que van demanar en campanya, que governi la llista més votada. Sobre la taula hi ha un possible acord independentista, però la candidata del PSC considera que “no s’entendria” i fa una crida a reforçar el seu govern pactant amb les forces progressistes. Entrevistem Sílvia Paneque per conèixer les seves sensacions després del 28M i com respiren els pactes.

 

S’esperava aquest increment tant de vots com de regidors?
Fem un balanç molt positiu. Havíem dit que era possible guanyar les eleccions, però també que era difícil.  Per tant, que hagi sigut així no fa més que omplir-nos de responsabilitat i agraïment. A més, repassant les meses electorals, hem vist que ha sigut un suport molt transversal. Els últims anys havíem tingut dificultats en treure bona representació a zones com les Eixamples o Palau. Aquí hem augmentat molt els suports i és una bona notícia. Som l’única força política que guanya vots en valor absolut. Ens veiem en el govern i jo com a alcaldessa, no s’entendria un pacte alternatiu per arrabassar l’alcaldia. A més, no es correspon ni ideològicament i ni amb el que ha sortit a les urnes.

 

Quina és la clau del creixement?
Un treball intens en aquest mandat, especialment en l’últim any. Hi ha hagut altres forces polítiques que han aparegut a l’escenari polític a mig any de les eleccions. En canvi, nosaltres hem fet quatre anys d’activitat municipal, estar als barris i solucionar problemes des de l’oposició. L’últim any també hem fet un porta a porta molt intens.

 

A quin partit li han tret vots?
Qui s’ha vist fortament penalitzat ha estat Junts per Catalunya, però no sé si li hem tret nosaltres. Hem augmentat en suports de manera important a zones tradicionalment de Junts. Pensem que és un vot de càstig a la mala gestió de Junts i ERC, que també ha perdut viots, i un reconeixement a la responsabilitat del PSC.

 

Junts va dir que deixaria governar la llista més votada. Ha parlat amb ella?
Els hi hem fet aquesta reflexió. Si un demana per si mateix que ha de governar la llista més votada, ara no entendríem que des de la tercera posició s’intentés incidir per arrabassar l’alcaldia a la llista més votada. Els hi demanem que apliquin el que han dit tota la campanya.

 

Quin és el feedback de Junts?
En aquests moments hem parlat amb Junts i ens demana unes hores per reflexionar dels resultats. Avui mateix (dimarts) començarem converses amb els partits que volen iniciar les reunions i teixir pactes amplis entorn l’habitatge, la sostenibilitat, la mobilitat i la necessitat d’equipaments públics. Hem guanyat les eleccions i volem liderar les converses. Si de moment Junts no se sent cridat a començar a parlar, ho entenem i ens hem instat a trucar-nos en unes hores.

 

Amb el context d’eleccions estatals, serà difícil bastir un pacte de coalició?
Sempre dic que necessitem un govern fort. Part dels problemes que hem tingut a Girona han vingut per aquestes geometries variables de Junts. Ho intentarem fins al final. He sigut l’única que des del principi he dit que Girona ha de ser l’únic subjecte polític de negociació. Hem de pensar únicament en Girona perquè estem en contextos de molta inestabilitat.

 

Quins són els aliats naturals?
Els que han parlat de canvi i tenen polítiques socials en comú. Per això, posem el tema de l’habitatge sobre la taula o dels equipaments públics. Sentim que amb les forces de progrés tenim més punts d’unió i ha de ser fàcil trobar el consens.

 

Quines són les accions prioritàries que necessita la ciutat?
La millora de l’espai públic. Neteja, seguretat i la gestió del dia a dia. Hem de tornar als nivells d’excel·lència que havia tingut la ciutat i no els nivells de deixadesa dels últims anys. En mitjà i llarg termini, tenim el dret a l’accés a l’habitatge i la millora d’equipaments públics com un centre cívic i equipaments esportius. En tercer lloc, hi ha la millora de l’accessibilitat i la pacificació del centre, unit amb aparcaments dissuasoris perquè es pugui anar al centre de manera còmode amb el transport públic.

 

Girona s’havia autoreivindicat com “la capital de l’independentisme”. La seva victòria suposa un cop de timó.
Potser s’ha entès millor la victòria socialista en clau interna que no pas en clau externa. A Girona hi ha un descontentament molt gran dels anys de gestió i ja havia dit que passaria factura a qui no ha sabut governar bé la ciutat. En clau interna, veiem que era possible guanyar-les i assolir el canvi. En clau externa, s’ha situat el marc mental que Girona era ciutat independentista. Sé que hi ha gent independentista que m’ha votat i vull governar per tothom. Per això no situava línies vermelles.

 

En cas que arribi a l’alcaldia, quin estil d’alcaldessa li agradaria ser?
La gent em diu que no he de canviar si soc alcaldessa. Crec que soc una persona de molta proximitat, de molt coneixement de la ciutat, rigor, seriositat, prudència i humilitat. Aquesta és l’alcaldessa que vull ser. S’ha perdut molt l’ambició de Girona en aquests últims anys i ho vull recuperar.