La candidata socialista a l’alcaldia de Girona, Sílvia Paneque, ha proposat avui un acostament entre l’Ajuntament i la Universitat de Girona (UdG), “dues institucions principals de la ciutat que podrien funcionar de manera molt més coordinada, adquirint un potencial enorme”.
Sílvia Paneque ha fet aquesta proposta a les portes de la facultat de Lletres de la UdG, acompanyada del número quatre de la llista, Maxi Fuentes, doctor en Història Contemporània i director de la Càtedra Walter Benjamin. Paneque ha recordat que la Universitat de Girona és una de les institucions més importants de la ciutat i també un dels seus motors econòmics, socials i culturals. “Ja fa 30 anys de l’arribada de la Universitat a la nostra ciutat. Tots recordem l’impuls i el revulsiu que va significar, no només per al Barri Vell, sinó per a la ciutat sencera, per l’arribada d’estudiants, a nivell cultural i a nivell patrimonial. Però en aquests moments cal un nou impuls de relació i de coordinació entre la Universitat i l’Ajuntament de Girona”, ha afirmat l’alcaldable socialista.
Maxi Fuentes ha afirmat que la UdG és un dels actors més important de la ciutat, “tant en termes culturals com acadèmics i també econòmics i socials”. “Els darrers anys, però, les relacions amb l’Ajuntament de Girona han sigut molt poc fluïdes. Com passa en molts altres àmbits, les dues institucions semblen força desconnectades, amb projectes que convergeixen molt menys del que seria lògic i necessari”, ha explicat. Per al candidat socialista “cal renovar i consolidar el lligam entre la Universitat i l’Ajuntament establint un marc col·laboratiu”. Per aquests motius, Sílvia Paneque i Maxi Fuentes consideren que cal enfortir els lligams entre l’Ajuntament i la Universitat a través d’una sèrie de propostes.
“En primer lloc, cal constituir una comissió permanent de coordinació entre les dues institucions, amb reunions periòdiques entre l’Ajuntament i la Universitat de Girona i amb projectes que s’iniciïn, es desenvolupin i tinguin un impacte clar en la ciutadania. Això inclou totes les institucions de la universitat (les càtedres, les fundacions, els departaments, etc.) i de l’Ajuntament (regidories, museus, casa de cultura, biblioteques, fundacions, etc.)”, expliquen.
En segona instància, com a part d’aquesta tasca coordinada, cal establir un calendari anual d’activitats per tal que es puguin difondre i coordinar amb els barris massa sovint considerats com a perifèrics. Les sinèrgies entre l’Ajuntament i la Universitat han de ser portades als centres cívics i, per fer-ho, cal enfortir la coordinació a tots nivells. En tercer lloc, cal que la presència de l’Ajuntament en el futur del nou Hospital Universitari Josep Trueta sigui total.
L’Ajuntament ha de mostrar la màxima disponibilitat en aquest aspecte. El quart punt fa referència “a la necessitat que la coordinació entre les dues institucions no es limiti a les qüestions estrictament acadèmiques”, segons ha explicat Maxi Fuentes. “És fonamental treballar per coordinar conjuntament polítiques relacionades amb els problemes que afecten els professors i als estudiants, com la feina o l’habitatge”, explica Maxi Fuentes.