Diumenge, 26 de maig de 2024
És notícia

Salut tanca l’Espai Orpea de Girona per la baixada de contagis a les residències

Avatar photo

L’equipament es va habilitar amb l’objectiu de donar suport als geriàtrics a l’hora de fer la correcta sectorització i l’aïllament dels residents

L’Espai Orpea tancarà el proper 31 de març el servei d’atenció per a usuaris de residències afectats per coronavirus. El Departament de Salut de la Generalitat, juntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va obrir l’equipament el passat 1 d’abril del 2020 i en total s’han atès 291 persones, amb una estada mitjana de 15 dies. Des d’aleshores, l’Espai Orpea ha estat a disposició de les residències de la regió sanitària de Girona amb l’objectiu de reubicar-hi residents amb símptomes lleus de Covid-19 o bé asimptomàtics, amb l’objectiu de garantir un correcte aïllament i sectorització dels centres afectats pels contagis i amb problemes d’espai.

Els beneficis de la vacunació ha reduït dràsticament els casos en entorns residencials i, davant d’aquesta millora, el Departament de Salut ha donat per finalitzat el servei de suport de l’Espai Orpea. Des del 15 de març d’enguany no s’accepten nous ingressos i el tancament es formalitzarà l’últim dia de març.

Durant els dotze mesos en què ha estat operatiu, el centre Orpea ha atès majoritàriament usuaris de residències, però durant la tardor passada també va ampliar el servei a persones sense llar i col·lectius o famílies vulnerables amb dificultats per fer el correcte aïllament als seus domicilis. L’equipament ha estat gestionat temporalment per l’empresa de la Diputació de Girona SUMAR i de l’atenció sanitària se n’ha encarregat l’Equip d’Atenció Primària de Can Gibert del Pla.

L’espai ha disposat en el seu conjunt de 74 habitacions amb una capacitat de 147 places disponibles. Inicialment es van habilitar 31 llits de suport i a mitjans d’abril es va ampliar fins a 62 llits, amb la previsió que, en cas que fos necessari, es poguessin reobrir més espais. Aquesta situació no es va arribar a produir i els dies amb major ocupació se situen durant la primera onada, el 4 i el 5 de maig, amb 48 llits ocupats dels 62 habilitats; mentre que en la segona onada el màxim d’ocupació es va produir entre el 15 i el 17 de novembre, amb 43 persones ateses.

La campanya de vacunació a les residències, iniciada el 27 de desembre, ha frenat el nombre de contagis registrats en aquest entorn, un fet que s’atribueix als beneficis de la vacuna, que entre el mes de gener i març ha permès reduir un 90% els casos de coronavirus en residències gironines. Actualment, el 94,1% dels usuaris i el 73,3% dels treballadors dels centres de la regió ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Granollers se suma a la campanya #UnÁrbolPorEuropa

Notícia següent

Tot a punt a l’Església Santa Maria de Blanes per a la ‘Processó Estàtica’

Notícies relacionades