Dilluns, 15 d'abril de 2024
És notícia

Salut i la UdG impulsen un cribratge massiu a partir del 8 d’abril

Avatar photo

Es desenvoluparà durant sis jornades repartides en les properes tres setmanes i està dirigit a tota la comunitat universitària que no estigui vacunada i sigui asimptomàtica

El Departament de Salut i la Universitat de Girona iniciaran el proper 8 d’abril un cribratge massiu a la Universitat de Girona (UdG) que comptarà amb punts d’extracció de mostres al Campus Montilivi -8, 9, 21 i 22 d’abril- i al Campus Barri Vell, el 14 i 15 d’abril. Els espais estaran operatius de 10 del matí a 4 de la tarda. El cribratge està dirigit a estudiants catalans i de fora de Catalunya, així com professionals que siguin asimptomàtics i que no estiguin vacunats, tant de la Universitat de Girona com d’altres universitats de Catalunya.

Els grups d’edat d’entre 11 a 20 anys i de 21 a 30 anys són les dues franges amb major incidència de COVID-19 però, per contra, si agafen la malaltia presenten un quadre clínic lleu o asimptomàtic. És per això que en el marc de l’estratègia de gestió de la pandèmia s’ha decidit impulsar els cribratges a la comunitat universitària per tal de poder arribar a aquests grups d’edat, detectar persones asimptomàtiques i tallar les cadenes de transmissió del virus.

El dispositiu a la Regió Sanitària de Girona s’ha coordinat en col·laboració amb la UdG i s’habilitarà un punt de cribratge al menjador d’estudiants del Campus Montilivi i un segon espai a l’aula magna del Campus Barri Vell en els dies establerts. La tria dels espais s’ha fet d’acord amb el volum d’estudiants de cadascun dels campus. La comunitat universitària de la UdG està formada per 15.338 estudiants, 1.347 personal docent i investigador i 606 treballadors d’administració i serveis.

Per accedir-hi, estudiants i professionals de la Universitat hauran de demanar cita en el servei de cita prèvia a l’aplicatiu http://bit.ly/cribratgesudg o a través dels

codis QR. Podran escollir el dia, la franja horària i caldrà que s’identifiquin amb el col·lectiu de la UdG al qual pertanyen.

“El cribratge a la comunitat universitària l’impulsem en un moment clau per evitar l’explosió de casos: tornant de Setmana Santa, en què es pot haver produït un relaxament de mesures en la ciutadania”, ha explicat el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras. Després de detectar en els últims dies un repunt de contagis a la demarcació, els cribratges són una eina estratègica per frenar el repunt de casos. “L’objectiu és evitar que persones asimptomàtiques puguin transmetre la malaltia a persones vulnerables del seu entorn”, ha remarcat Carreras, alhora que ha destacat la tradició de compromís de la comunitat universitària amb la societat, a qui ha agraït per avançat la col·laboració.

“Per a nosaltres l’objectiu és doble: d’una banda, és una oportunitat per ajudar a reduir la cadena de transmissió, i de l’altra, ens permetrà testar la situació epidemiològica entre els col·lectius de la comunitat universitària, cosa que ens ajudarà a l’hora de prendre les mesures que siguin necessàries ” ha destacat el vicerector de la UdG José Antonio Donaire.

El dispositiu

La Universitat de Girona és una de les dotze universitats catalanes que participaran en el cribratge i en total es preveu cribrar a 230.000 estudiants durant el mes d’abril. No serà necessari que l’alumnat o el professorat es faci la prova al seu centre, sinó que poden desplaçar-se a la universitat més propera al domicili.

Els participants podran fer-se dues tipologies de proves: PCR mitjançant automostra nasal o test serològic ràpid amb sang capil·lar. Aquest darrer permetrà saber si la persona presenta anticossos i per tant si ha passat la malaltia. Es podrà decidir si realitzar només una d’ells o ambdues i el resultat es podrà consultar a través de la Meva Salut.

El dispositiu constarà d’un equip de quatre persones; dos professionals sanitaris que s’encarregaran de la preparació dels lots d’autopresa de mostres, la supervisió del dispositiu i la realització el test serològic i dos administratius, per la gestió de les dades. Els equips guiaran els participants en la presa de mostres nasal i proporcionaran tot el material necessari per a l’extracció de mostres.

El risc de rebrot a la Regió Sanitària Girona va començar a registrar un lleuger repunt la segona quinzena de març. Actualment el risc de rebrot se situa en 265 punts, l’Rt en 1,03 i durant l’última setmana s’han detectat 1.084 casos. El percentatge de positivitat entre les proves fetes és del 7,98%.

Des de la UdG destaquen que en la primera hora des que s’ha obert l’aplicació ja ha rebut unes 300 sol·licituds.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Quasi 200 sancions per incomplir les restriccions anti-Covid a l’Hospitalet

Notícia següent

El 20% dels catalans són pobres

Notícies relacionades