Salt dona 24 hores perquè l’empresa d’escombraries netegi els contenidors

O portarà treballadors externs

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Escombraries al costat d'un contenidor de la zona centre de Salt. ACN
L’Ajuntament de Salt (Gironès) dona 24 hores de marge a l’empresa de recollida d’escombraries perquè comenci a netejar tots els contenidors i els carrers o activarà el dispositiu de treballadors extern. L’alcalde del municipi, Jordi Viñas, ha assegurat que tenen un segon informe de Salut Pública que els avala per contractar una empresa externa. Viñas ha remarcat que en cap cas es vulnera el dret a vaga dels treballadors, sinó que es vol garantir la salubritat dels saltencs. El batlle també ha anunciat que aquest migdia hi havia una nova taula de mediació i ha demanat als treballadors i l’empresa que no s’aixequin fins que es resolgui el conflicte.

La vaga de recollida d’escombraries al municipi de Salt encara segueix vigent i aquest divendres es compleixen 21 dies des de l’inici de la protesta. De moment, el conflicte encara s’ha de resoldre, però l’Ajuntament de Salt manté el pols amb la concessionària per complir amb els serveis mínims.

Aquest divendres al migdia ha anunciat que dona 24 hores a FCC perquè engegui un dispositiu extraordinari de neteja per garantir la salubritat dels carrers del municipi. L’empresa fa uns dies ja va activar treballadors d’altres municipis perquè anessin a Salt a recollir les escombraries en compliment a un informe de Salut Pública.

L’alcalde, però, ha assegurat que aquest reforç en el servei “no era suficient” i la situació no ha millorat. Ara, el consistori ha rebut els resultats d’un segon informe on es constata que els carrers s’estan convertint en un risc i cal garantir la higiene en la zona on s’acumula la brossa.

Per aquest motiu, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha donat aquest ultimàtum a la concessionària per garantir la salubritat dels contenidors. Si abans d’aquest dissabte al migdia l’empresa no ha activat més dispositius, es contractarà una empresa externa per començar a netejar els carrers i recollir les deixalles acumulades.

Aquest dispositiu extern va en paral·lel a l’expedient sancionador que té obert el consistori per incompliment dels serveis mínims. L’alcalde ha apuntat que a hores d’ara podria superar els 200.000 euros de multa, que s’hauran de pagar tot i que l’empresa activi més treballadors abans del dissabte.

Jordi Viñas ha recordat que els serveis tècnics fan “informes mediambientals diàriament” sobre l’estat dels contenidors i els envien als departaments de Treball i Salut per demostrar l’incompliment dels serveis i també la manca de salut pública als carrers. De fet, el consistori ha recordat que durant els primers 18 dies de protesta un 81% dels contenidors s’havia recollit tres vegades o menys, quan la normativa exigeix fer-ho cada 48 hores.

Nova jornada de mediació

L’Ajuntament de Salt ha anunciat aquesta mesura poc abans que comencés la quarta jornada de mediació entre empresa i treballadors. La última d’elles va durar més de 12 hores i es va acabar sense cap acord. Ara, Jordi Viñas espera que “no s’aixequin fins que no arribin a un punt d’entesa”. L’alcalde creu que les dues parts han de plantejar “solucions realistes” i demana “responsabilitat social” perquè creu que el municipi no es mereix la situació.