Roses debat el futur de la pesca en el cicle ‘Fem Memoria’

Avatar photo

El cicle s’iniciarà el dimarts, 11 d’octubre

Entre els propers 11 i 25 d’octubre, Roses celebra una nova edició de les jornades de memòria històrica local ‘Fem Memòria’, dedicades en aquesta ocasió al món de la pesca, una activitat d’importància cabdal en la història del municipi. El cicle oferirà un total de tres sessions, enfocades a conèixer la situació actual del sector pesquer i obrir el debat sobre els seus reptes de futur.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor de Cultura, Èric Ibáñez, han presentat aquest matí des del port pesquer la programació del cicle. Èric Ibáñez ha explicat que “a diferència de les edicions anteriors, en què es parlava exclusivament del passat, el cicle Fem Memòria d’enguany té l’objectiu d’obrir el debat, a partir del passat i del moment actual, sobre el futur del sector, tant a Roses com en el conjunt de Catalunya”.

El cicle s’iniciarà el dimarts, 11 d’octubre, amb una primera conferència general de contextualització a càrrec de Miquel Martí, director del Museu de la Pesca de Palamós, que centrarà la seva intervenció entorn del tema “Pescar, ara i aquí, un repte de futur”.

La següent jornada tindrà lloc dimarts 18 d’octubre, amb una sessió plantejada en format de debat que s’obrirà amb la projecció del documental ‘Vides de Sal’. En ell, la seva directora i investigadora en Antropologia Social (ICA-UAB), Sílvia Gómez, presenta un retrat de la situació actual de la pesca a partir de diferents experiències vitals, així com els reptes a què s’enfronta el sector en un context de sobreexplotació de recursos, canvi climàtic i creixement de les activitats econòmiques marítimes en el territori català. A continuació, la mateixa directora, juntament amb el pescador rosinc Quim Fonolleras, obriran el debat entorn del futur de la pesca rosinca.

Un altre documental, en aquest cas focalitzat en la població de Roses, es projectarà en la darrera sessió del cicle que tindrà lloc el 25 d’octubre. A ‘Roses i el Mar’, Anton Antich Ferrer ofereix un recorregut per imatges de finals de 1950 al municipi, quan les activitats tradicionals, sobretot les relacionades amb la pesca i el peix, començaven a conviure amb el primer turisme.

Després del visionament, es donarà pas a un col·loqui que comptarà amb la participació d’Alfons Garrido, tècnic del Museu de la Pesca de Palamós; Josep Maria Barris, arxiver municipal de Roses; i Anton Antic Martí, fill de l’autor.

Jornades Fem Memòria

Les jornades Fem Memòria van néixer l’any 2019 impulsades per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament. El cicle aprofundeix en cada edició en moments històrics recents i en la seva influència per a la configuració de la Roses actual. L’edició de 2019 coincidí amb el 40è aniversari dels ajuntaments democràtics i es va centrar en el pas de les institucions franquistes a les primeres eleccions democràtiques, mentre que l’edició 2020 repassà la història del cooperativisme rosinc i la de 2021 es dedicà a la Segona República.

Per a l’alcalde de Roses, Joan Plana,”en aquesta quarta edició podem parlar ja de la consolidació del cicle, del compliment de l’objectiu d’apropar la història local a la ciutadania i de vaticinar-li una llarga trajectòria, gràcies a la bona resposta del públic i a la multitud de temàtiques i episodis viscuts al llarg de la nostra dilatada història, susceptibles tots ells de centrar les edicions del cicle en el futur”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Uns lladres intenten robar en una empresa jardinera de Salt

Notícia següent

Macabra troballa a l’interior del maleter d’un cotxe

Notícies relacionades