Dilluns, 24 de juny de 2024
És notícia

La recollida selectiva de residus a Banyoles supera el 50%

Avatar photo

L’aplicació del nou contracte de residus permet augmentar la recollida selectiva en totes les fraccions i es va tancar 2022 complint els objectius que fixa la Unió Europea

La implantació del nou contracte de recollida de Banyoles, amb la implantació del nou model  de recollida domèstica i el servei porta a porta comercial, ha permès un augment del 25% en  la recollida selectiva de residus que se situa en un 50%, complint els objectius que fixa la Unió  Europea.

Banyoles va començar el nou contracte de recollida de residus propi a inicis de 2022,  concretament durant el mes de febrer, recuperant així la gestió de les cinc fraccions de residus  principals (orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig). D’aquesta manera, Banyoles va iniciar el  desplegament del nou model de recollida que aposta per una recollida domèstica en punts de  recollida unificats i nets i un servei de recollida comercial porta a porta de totes les fraccions  majoritàries. Aquest nou model aposta també per la informació i educació ambiental amb la  incorporació de dos educadors ambientals que porten a terme tasques de formació,  assessorament i control.

 

El nou contracte també ha suposat una gran millora qualitativa i ambiental de la maquinària  que realitza els serveis, amb vehicles més eficients i respectuosos amb el medi ambient. Tots  els nous serveis, així com la nova maquinària, s’han anat implantant de forma programada i a l’1 de juliol de 2022 es van implantar definitivament tots els serveis planificats en el nou  contracte.

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “l’objectiu del nou contracte és disposar d’un servei  de recollida d’escombraries que doni més i millors serveis, adaptats a les necessitats dels  ciutadans i dels establiments comercials i fer-ho de la forma més eficient i sostenible”.  

Amb la implantació del nou model de residus la recollida selectiva de les fraccions d’orgànica,  envasos, paper i cartó i vidre ha augmentat un 25% respecte a les dades de l’any anterior. Pel

 

que fa a la recollida de la fracció orgànica i d’envasos han augmentat més del 40% respecte al  2021 i la recollida de vidre, un 36%. Pel que fa a la fracció de paper i cartó s’ha reduït un 9%,  el que s’atribueix a la gestió pròpia per part d’alguns establiments. Per últim, pel que fa a la  fracció resta, s’ha reduït un 18%, respecte a 2021. En general, la generació de residus s’ha reduït  un 4%, respecte a 2021.

En aquest sentit, Miquel Noguer ha destacat que “aquestes dades assenyalen clarament la  influència del nou model de recollida de residus amb la millora de la separació de residus per  part dels ciutadans i els comerços” i ha afegit que “la reducció global en la generació de residus  evidencia que el nou model incentiva la reducció i la prevenció de residus”. “Tenim Banyoles  més neta i endreçada, complint els objectius marcats per la Unió Europea i donant un millor  servei als banyolins i banyolines”, ha afegit Miquel Noguer.

 

A més, amb les dades obtingudes s’estima que la implantació del nou model de recollida ha  suposat un estalvi del 12% d’emissions de CO2 que representen un total de 500 tones de CO2  anuals, l’equivalent a les emissions que s’emeten en realitat un trajecte de 2 milions de  quilòmetres amb un automòbil convencional. Per altra banda, pel que fa al cost de tractament  dels residus, s’estima que la implantació del nou model de recollida de residus suposa un estalvi  del 28% per aquest concepte, suposant un estalvi de 152.000 euros anuals.

La previsió és que, si es mantenen aquestes dades, durant el 2023 se superarà la recollida  selectiva del 55% dels residus generats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Molins de Rei rep la visita del secretari general d’Infraestructures

Notícia següent

Prova pilot de vehicles 100% elèctrics a la recollida de la brossa a Reus

Notícies relacionades