Clou amb èxit el projecte Termòfiles a Roses: Receptes a l’abast de tothom

Avatar photo

El projecte ensenya a aprofitar les espècies pesqueres que es veuen beneficiades per l'escalfament del mar

La presentació del receptari “La cuina del mar que arriba: el canvi climàtic al nostre plat”, va cloure el passat divendres el projecte Termòfiles, coordinat per la Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses i IRTA, i que ha tingut per objectiu mostrar les possibilitats culinàries que ofereixen aquestes espècies beneficiades pel canvi climàtic, tant a professionals gastronòmics com al públic general.

Juntament amb l’elaboració d’aquest receptari, el programa d’activitats ha inclòs quatre sessions de showcooking celebrades a l’Aula Gastronòmica de Roses, que han comptat amb la implicació de xefs de restaurants de la Costa Brava, amb un gran èxit de participació.

La promoció i valorització d’espècies termòfiles, és a dir, aquelles espècies pesqueres que s’estan veient beneficiades per l’escalfament del mar i que cada cop són més presents a les nostres costes, ha estat la finalitat del projecte. El regidor de Promoció Econòmica de Roses, Fèlix Llorens, valora molt positivament el desenvolupament i resultats del projecte: “el projecte termòfiles ens serveix per valorar peixos que actualment no tenen sortida comercial i que cada cop tindran més presència en el nostre mar, creant sinergies entre pescadors, peixaters i hostaleria”.

Per assolir-lo i donar notorietat a aquestes varietats de peix, s’han dut a terme a l’Aula Gastronòmica de Roses quatre sessions de showcooking, on una seixantena de participants, entre restauradors i públic general, han pogut participar d’aquesta experiència pionera al municipi.

En cadascuna de les quatre demostracions gastronòmiques s’ha utilitzat una espècie termòfila diferent. Dues sessions han estat dirigides a professionals, una adreçada a responsables de menjadors escolars i cuiners i cuineres professionals i una segona a estudiants de cuina i de sala de l’Escola d’Hostaleria de Figueres, mentre que les altres dues sessions s’han obert a la participació del públic general, amb una molt bona participació. Per continuar valorant aquestes espècies, l’Aula Gastronòmica de Roses té previst continuar oferint activitats al llarg d’aquesta tardor i hivern.

Receptes a l’abast de tothom

Perseguint l’objectiu divulgatiu sobre les propietats i possibilitats culinàries que ofereixen les termòfiles, el projecte ha treballat paral·lelament en l’edició d’un receptari on diversos cuiners i cuineres de la Costa Brava, entre ells quatre rosincs, han elaborat receptes amb aquestes espècies. Les presentacions públiques del receptari, finançat amb fons de l’Àrea de Promoció Econòmica de Roses, han finalitzat amb un lliurament d’exemplars dipositats a la Biblioteca Jaume Vicens Vives, facilitant així la seva consulta per part de qualsevol persona interessada.

Per donar una major visibilitat i fer accessibles les receptes des de qualsevol indret, l’Àrea de Promoció Econòmica ha encarregat també la gravació de dos dels plats preparats: serviola a la sal, del xef Jordi Dalmau del restaurant Sumac; i bacora al forn, del xef Pere Sanés del restaurant l’Escalam; que ja es poden visionar a través del canal YouTube de l’Aula Gastronòmica de Roses.

El projecte Termòfiles ha estat finançat per GALP-Costa Brava i pel Fons Europeu
Marítim i de la Pesca (FEMP).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tremp celebra una nova edició de la Fira del Codony

Notícia següent

Sant Sadurní augmenta el crèdit per l’augment del cost de la llum i el gas

Notícies relacionades