L’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG) ha iniciat un projecte enfocat en el desenvolupament de tecnologies sostenibles en el camp dels polímers ecològics.
El programa “COMENZE (Computational and Experimental Enzyme Engineering for New Polymers)” s’emmarca en el programa Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), finançat per la Comissió Europea a través d’Horizon Europe.
Coordinat per la Universidade Nova de Lisboa (UNL), el consorci de COMENZE està format per nou institucions d’Itàlia, Espanya, Alemanya, Polònia i els Països Baixos. Amb una durada de quatre anys, compta amb un finançament de més de dos milions i mig d’euros, dels quals 251.900 pertoquen a la UdG.
El projecte COMENZE aborda la producció sostenible de materials polimèrics, un dels grans desafiaments mediambientals de l’actualitat. Aquests materials, com els plàstics, tenen un origen predominantment fòssil i una baixa degradabilitat al final de la seva vida útil, fet que causa un impacte negatiu en el medi ambient.
La finalitat d’aquesta iniciativa és revolucionar la indústria mitjançant l’enginyeria enzimàtica. A través dels enzims, molècules biològiques que catalitzen reaccions químiques, s’ofereix una alternativa ecològica per a la producció i el reciclatge de polímers, tot i que el seu ús industrial encara presenta reptes, com la baixa eficiència i l’elevat cost.
Per superar aquests obstacles, el projecte combinarà mètodes computacionals i experimentals per millorar el descobriment i l’optimització d’enzims capaços de produir polímers de base biològica. Aquestes eines han demostrat un gran potencial per revolucionar el camp de l’enginyeria enzimàtica d’una manera rendible i ràpida.
No obstant això, actualment hi ha una manca clara d’investigadors que combinin habilitats computacionals i experimentals, capaces de determinar adreces futures per a l’optimització de processos biocatalítics per al disseny molecular sostenible de polímers. Per aquest motiu, el projecte contempla la formació de nous investigadors especialitzats en aquest camp, afavorint la transició cap a una indústria més sostenible.
Amb la seva participació en aquest projecte europeu, la Universitat de Girona reafirma el seu compromís amb la investigació de qualitat i la formació de joves investigadors en camps estratègics per a la sostenibilitat. COMENZE no només reforça la col·laboració internacional, sinó que també situa la UdG com a referent en l’impuls de solucions innovadores per als desafiaments ambientals i energètics del futur.
El Nàstic de Tarragona s'ha endut un cop molt fort en la derrota de l'equip contra l'Andorra per 1 a…
La pluja no ha espantat la solidaritat. I és que, malgrat les precipitacions d'aquest diumenge, l'onzena edició de la marxa…
L'estació d'autobusos de Tarragona va ser fa uns dies escenari d'una situació d'allò més surrealista que va agafar una parella…
Reus acull aquest dilluns 5 de maig l’acte de lliurament de les distincions a les noves 22 noves Ciutats de…
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha advertit de la possibilitat de “crescudes sobtades importants de caràcter local” en barrancs…
L'arribada massiva de turistes en temporada alta pot arribar a col·lapsar alguns municipis que no tenen les infraestructures necessàries per…
Esta web utiliza cookies.