La primera càtedra ENIA de recerca en diabetis de la UdG es presenta al Congrés

La iniciativa està destinada a transformar el camp del tractament de la diabetis a través de la intel·ligència artificial

22 d'octubre de 2024 a les 20:05h

La companyia de sensors de glucosa en temps real Dexcom i la Universitat de Girona (UdG) van presentar ahir al Congrés dels Diputats la Càtedra per a l'Aplicació de la Intel·ligència Artificial en Diabetis, un pas clau cap a la gestió d’aquesta patologia que afecta aproximadament 6 milions de persones a Espanya. La iniciativa, dotada amb un finançament d’1,2 milions d’euros fins al desembre del 2026, està destinada a transformar el camp del tractament de la diabetis a través de la intel·ligència artificial.

La presentació va començar amb la benvinguda de la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, i amb la introducció del periodista de TVE Marc Calderó, en el paper de moderador. A continuació, va arrencar la primera de les dues taules de ponents amb què va comptar l'acte, formada pels impulsors de la Càtedra: Raquel García, directora general de Dexcom Iberia; Maria Pla, vicerectora de Recerca de la UdG; Josep Vehí, director de la Càtedra; Juan Francisco Perán, president de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE); Antonio Pérez, cap de la Unitat de Diabetis de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i president de la Fundació SED; i la Margarita Giménez, cap de la Unitat de Diabetis de l'Hospital Clínic de Barcelona i vocal representant de la Societat Espanyola de Diabetis (SED). Aquests van explicar que l'objectiu general del projecte és poder dotar d'una major qualitat de vida tots els pacients de diabetis, tant de tipus 1 com de tipus 2, i millorar la presa de decisions clíniques i la qualitat d'atenció al pacient.

La directora general de Dexcom Iberia, Raquel García, va expressar que Dexcom aposta “per aquesta Càtedra, precursora en la col·laboració publicoprivada per impulsar el talent universitari, la recerca i la implementació de la intel·ligència artificial en la millora de la qualitat de vida de les persones amb diabetis”. “Per a nosaltres, aquesta iniciativa és un impuls important cap a l'autonomia del pacient i permet un seguiment personalitzat de la patologia que reduirà els riscos a què les persones amb diabetis estan exposades”, va afirmar el president de FEDE, Juan Francisco Perán.

Per la seva banda, la UdG impulsarà aquest projecte amb la coordinació del director de la Càtedra, Josep Vehí, qui porta més de vint anys investigant l'aplicació de tecnologies a la diabetis. La Càtedra afegeix una capa extra a aquest llarg recorregut en què podran investigar i impulsar les tecnologies més noves, rellevants i potents basades en la IA i la seva aplicació en la pràctica clínica. “Un dels nostres objectius és que aquestes eines d'IA puguin ser utilitzades en la pràctica clínica per oferir models personalitzats d'atenció que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb diabetis.”, van afirmar Antonio Pérez i Margarita Giménez des de la SED. Després del col·loqui, Dexcom, UdG, FEDE i SED van procedir a la signatura de l'acord que posarà en marxa la Càtedra.

La Càtedra s'emmarca dins l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial (ENIA) i l'agenda Espanya Digital 2026, així com el Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència impulsat pel Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital. Només 3 càtedres de les 18 que s'han concedit a Espanya estan destinades a l'àmbit de la salut, per la qual cosa es tracta d'un projecte innovador i únic.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit