Paralitzats els Pressupostos 2023 de Blanes per falta de suports al ple

Avatar photo

Només els 5 regidors d'ERC han votat a favor, mentre que els del PSC s'han abstingut i la resta han votat en contra

Finalment, el tema més destacat tractat al ple municipal d’aquest mes de gener ha quedat sobre la taula sense poder-se aprovar: els Pressupostos 2023. Així ha estat després que en la votació l’equip de govern no ha comptat amb el suport necessari perquè prosperessin: els únics vots a favor han estat els 5 d’ERC a l’equip de govern, mentre que el PSC s’ha abstingut. La resta de vots de BECP, JxB, C’s i dels quatre regidors no adscrits han estat en contra.

 

Els pressupostos per aquest 2023 que es portaven a aprovació preveien uns ingressos de 52.093.572 € i unes despeses de 48.261.738 €. Cal dir que els prop de 4 M€ de diferència que hi ha formaven part dels fons de contingència.

 

Durant l’exposició dels pressupostos l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ja ha avançat que, en cas que no poguessin prosperar, significaria la paralització de bona part dels serveis que fa el consistori, així com la impossibilitat de continuar diversos projectes d’inversions, alguns dels quals estan ara en la seva 1a fase d’execució.

 

Això és perquè, tal com ha explicat el batlle, com que no s’han aprovat els pressupostos per aquest any, s’anirà a pressupostos prorrogats, que significarà no poder incloure a les partides totes les modificacions que es van estar fent durant el 2022 per incloure als números inicialment aprovats a finals del 2021. No obstant això, també ha explicat que es continuarà treballant perquè, sigui en un ple ordinari o extraordinari, es puguin aprovar uns pressupostos específics per aquest any.

 

Per la seva banda els grups polítics i regidors no adscrits a l’oposició, han defensat la seva negativa a donar suport als pressupostos explicant que les respectives propostes que havien fet arribar a l’equip de govern consideraven que no s’havien recollit. També hi ha hagut qui ha censurat el fet d’haver portat els pressupostos a debatre quan se sabia que no hi haurà prou vots a favor.

 

Majoritàriament, també han refusat que estiguin obstaculitzant la tasca de govern i han recordat tot un seguit de peticions d’informació que ja porten fent des de fa temps i que encara no tenen resposta. En aquest darrer sentit, alguns regidors i regidores ja han avançat la intenció de seguir treballant per arribar a un consens.

 

Renúncia de Laia Gelabert a càrrec seu de regidora i lliurament Font Gòtica

Un altre dels punts destacats que ha inclòs la sessió plenària d’avui ha estat la renúncia al càrrec presentada per la regidora del PSC Laia Gelabert Heijo. La seva decisió es deu a un informe elaborat per la Secretaria de l’Ajuntament de Blanes on s’explica la incompatibilitat entre el seu càrrec públic i el seu lloc de treball a Aigües de Blanes, empresa on el 51% de les accions són de l’ajuntament.

 

L’anterior secretari del consistori que ocupava aquest càrrec l’any 2019, quan es va constituir l’actual plenari, no havia advertit sobre aquest aspecte. Fa pocs mesos, però, al ser substituït per un nou secretari municipal, aquest va dictaminar tot el contrari, informant d’aquesta incompatibilitat. Després de relatar la cronologia, la regidora ha reiterat que considera que ha actuat correctament, avalada per l’informe inicial, pel plenari i pel mateix alcalde.

 

Per últim, ha reiterat la tranquil·litat de consciència amb què plega, així com la seva incomprensió per tot el que l’ha forçat a presentar la seva dimissió. Al terme d’aquest punt de l’ordre del dia s’ha complert amb la cerimònia que es fa sempre que una regidora o regidor deixa el seu càrrec: se li ha lliurat la Font Gòtica, la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Blanes.

 

Val a dir que, després de rebre aquest reconeixement, tant els i les 20 regidores i regidors restants com bona part del públic, li ha dedicat un càlid aplaudiment posant-se dempeus. Laia Gelabert ha continuat la resta de la sessió asseguda entre el públic. En el proper ple està previst que prengui possessió del seu càrrec en substitució de Laia Gelabert com a nou regidor del PSSC, Javi López.

 

Resta de punts a l’ordre del dia

Pel que fa a la resta de punts inclosos a l’ordre del dia d’aquest mes de gener, tots han prosperat per unanimitat. Així ha estat amb el primer tema de debat, el cinquè a l’ordre del dia, per iniciar l’expedient de contractació i el plec de clàusules per a l’adjudicació del contracte per a l’adjudicació conjunta de la redacció del projecte bàsic i executiu del nou edifici per a la Policia Local i Protecció Civil.

 

També s’ha aprovat per unanimitat la modificació de l’Ordenança Fiscal de les taxes per serveis generals perquè a partir d’ara els certificats d’empadronament passin a ser gratuïts. Per últim, un altre tema que ha prosperat amb el suport de tot el plenari ha estat el Pla de Mesures Antifrau dels Fons Next Generation de l’Ajuntament de Blanes.

 

Pel que fa a l’apartat de Precs i Preguntes, en la primera part dels polítics s’ha parlat de la pròrroga de la concessió d’explotació de les zones blaves; definir les condicions per fer possible la construcció d’un tanatori; la TV de la Selva; la situació de Nylstar; el Paratge de Pinya de Rosa; l’activitat de Nau4 i el Punt d’Informació Juvenil; les escoles bressol; o bé la pista coberta de Mas Florit. D’altra banda, la regidora no adscrita, Rosa Aladern, s’ha referit a la decisió de la Fiscalia de Girona d’arxivar la investigació de les seves actuacions com a regidora d’Urbanisme, exigint a l’alcalde una rectificació.

 

Respecte a les intervencions del públic, ha destacat la que ha fet el president del Comitè d’Empresa, Xavier Cherino, qui ha demanat la intersecció de l’Ajuntament des del seu àmbit d’actuació, perquè segueixi recolzant-los com sempre ha fet, per ajudar-los a trobar una solució davant la crítica situació que es pateix. En aquest sentit, els treballadors han mostrat la seva desesperació perquè, en l’actualitat, no hi ha cap interlocutor amb qui es pugui parlar per saber quines possibles solucions es poden trobar.

 

Respecte d’aquest tema, l’alcalde ha remarcat que no es pot deixar perdre un actiu històric tan important com és l’empresa Nylstar, l’antiga SAFA que tanta incidència va tenir en el seu moment, lligada a la mateixa història del municipi. També s’han tractat altres temes, com per exemple diversos problemes que pateix l’Escola d’Educació Especial Ventijol, o bé la cobertura que s’havia de construir a la pista esportiva de Mas Florit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Eva Soriano entusiasma amb un pregó farcit de vivències a Salou

Notícia següent

Castelldefels estrena abonament d’esports per a joves entre 12 i 20 anys

Notícies relacionades