Ha començat a Palamós la campanya “Ser pescador al segle XXI”. Aquesta campanya va dirigida tant a joves que es vulguin dedicar a la professió com a professionals en actiu, i aposta per la incorporació de la dona en el món de la pesca. Amb aquesta finalitat s’han preparat recursos i materials per als nois i noies de secundària, per a que coneguin a fons el sector pesquer, l’ofici i les persones que s’hi dediquen.
Aquest projecte que té una clara aposta de futur, amb l’objectiu de fer més visible l’ofici de pescador/a entre la societat, per tal de poder despertar vocacions i facilitar el relleu generacional en aquest sector. Els materials elaborats dins el projecte posen l’accent en la participació femenina en l’ofici, amb la utilització de llenguatge inclusiu i exemples de dones que exerceixen de pescadores en aquests moments.
Entre les propostes, cal destacar el disseny d’una maleta pedagògica digital titulada “En què consisteix ser pescador/a?”, que inclou unitats didàctiques, exercicis d’aprenentatge i blocs informatius en què participen acadèmics, científics, gestors, empresaris i professionals. Aquest és un recurs en línia obert al portal web del Museu de la Pesca.
En els propers mesos se sumaran altres accions, com xerrades informatives, portes obertes a les confraries, o creació de taules de treball per coordinar la captació de nous professionals pel sector, fomentant les formacions pels nous aprenents i reciclatge pels que ja estan en actiu.
Aquest projecte està inclòs en el marc de el pla estratègic Palamós Peix, impulsat a partir de 2018 per l’Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina, amb la participació d’altres sectors tant econòmics, com educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi.

Entre les accions realitzades darrerament en el marc d’aquest pla es destaca la presentació del nou etiquetatge que s’aplica a la llotja palamosina, per identificar les espècies pesqueres locals i la seva qualitat al llarg de la cadena de distribució.
L’etiquetatge es realitza mitjançant una cinta fixada a la cua del peix 100% reciclable, en la que un codi QR informa sobre el tipus d’espècie, el dia que ha estat pescat i l’embarcació que l’ha capturat, així com una recepta per cuinar-lo.
Aquesta és una de les mesures que entra en el Pla de traçabilitat pesquera i d’informació als consumidors sobre els productes pesquers i aqüícoles, aprovat per la Generalitat, i s’ha pogut aplicar gràcies a marcs d’acció com els de Palamós Peix.