Dimarts, 10 de desembre de 2024
És notícia

Ortega Monasterio, compositor de l’havanera “El meu avi”, implicat en una xarxa de prostitució de menors

Avatar photo
Ortega Monasterio va mantenir una relació empresarial amb Antolín Fernández, el proxeneta al capdavant del prostíbul Gran Escala 2000
ortega monasterios

El documental Murs de Silenci, emès ahir al vespre per Televisió de Catalunya, ha posat al descobert una presumpta trama de prostitució de menors que operava al prostíbul Gran Escala 2000, ubicat a Ventalló, a l’Alt Empordà. Aquesta investigació es va originar arran de la denúncia de dues joves que, l’any 1992, treballaven en aquest club nocturn. L’equip de 3Cat va decidir aprofundir en el cas i va descobrir un conjunt de denúncies d’altres noies que també havien estat víctimes d’explotació sexual en aquest mateix establiment.

En esbrinar els fils de la investigació, els periodistes van descobrir que diversos personatges públics estaven implicats en la xarxa, incloent-hi usuaris del prostíbul i amos del local. Un dels noms més sorprenents que ha sortit a la llum és el de Josep Lluís Ortega Monasterio, conegut compositor i autor de l’havanera “El meu avi”, figura molt popular a Catalunya. Segons les investigacions, Ortega Monasterio va mantenir una relació empresarial amb Antolín Fernández, el proxeneta al capdavant del Gran Escala 2000 fins a la seva mort, moment en què el negoci va passar a mans de la seva germana, Rolíndez, qui va ser condemnada pel cas.

El documental també posa de manifest la connivència entre polítics, jutges i forces de seguretat, que van permetre que la trama operés amb certa impunitat durant anys. Per exemple, el documental recull declaracions de Josep Gomis, llavors conseller de Governació de la Generalitat, que reconeix l’interès que el cas va generar en Pere Navarro, delegat del govern a Girona en aquell moment. A més, testimonis de les víctimes han posat en dubte el paper de les institucions judicials, després que una de les noies assegurés que, sent menor d’edat, va mantenir relacions amb un jutge implicat en l’escàndol.

El documental no només serveix per revifar la memòria d’aquella operació policial contra la corrupció de menors que va acabar amb la detenció de vint persones, sinó que també aporta noves claus per entendre l’ampli teixit de connexions que va protegir aquesta activitat il·lícita. Entre els noms que surten, destaca el de Monasterio, qui és descrit per diverses víctimes com una de les persones habituals en les activitats del club durant els anys noranta.

La difusió del documental ha generat un fort debat públic. Alguns grups que interpreten havaneres s’estan plantejant la possibilitat de retirar la popular cançó El meu avi de les seves actuacions, mentre que es reclama que se li retiri a Ortega Monasterio la Creu de Sant Jordi que va rebre en el seu moment. Les reaccions han estat contundents, i el cas ha obert una nova reflexió sobre les implicacions d’algunes figures públiques en tràfics il·legals i la seva responsabilitat social.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Balaguer presenta la campanya comercial de Nadal 2024

Balaguer celebra el Nadal amb xocolatades, sortejos, concursos i més activitats comercials

Notícia següent
reunio comparses disfressa d'or 2024 (1)

Canvis importants a la 25a Disfressa d’Or de Tarragona

Notícies relacionades