Tallers creatius a Olot per conèixer els oficis artesans

En el marc del PIAM del Nucli Antic d’Olot, l’associació La Iera organitza quatre tallers creatius de diferents disciplines artesanes, amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG

Aquest mes de març s’inicia un seguit de quatre tallers creatius de diverses disciplines artesanes que es duran a terme en diferents espais del Nucli Antic d’Olot. La programació, que durarà fins al mes de juny, s’ofereix de manera gratuïta i està adreçada a totes les persones amb ganes de conèixer els oficis artesans i tenir-hi un primer contacte pràctic.

El Taller de ceràmica inaugurarà el programa el 26 de març. Estarà dirigit per Maria Busquets Burguera i es farà a l’Orfeó Popular Olotí. El seguirà el Taller de Roses i Lletres (Introducció al Lettering) del 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, que serà a càrrec de Cristina Simon i també tindrà lloc a l’Orfeó. El dia 1 de maig Laura Serrano impartirà el Taller de compreses reutilitzables a l’espai de coworking Ca-nyera i, per finalitzar el cicle, el 18 de juny hi haurà el Taller de Cianotípia, amb les talleristes Ana Herrero i Aurora Muñoz, que es realitzarà en dos espais diferents: a la plaça Campdenmàs i al local AOAPIX-Can Boquica. Les conductores de les activitats són professionals de l’artesania i, totes elles, membres de La Iera.

L’acció s’emmarca dins el Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic d’Olot, i l’organització és a càrrec de La Iera, l’Associació de Creadors de la Garrotxa, integrada per persones de diferents disciplines dins el camp de la creació. La planificació del programa també ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG.

Els tallers s’han organitzat amb l’objectiu de fer visibles els oficis artesans, donar a conèixer els creador/es de la Garrotxa i permetre que la gent descobreixi com ideen i treballen aquests professionals. El nombre de places per assistir a les activitats és limitat i cal inscripció prèvia. Podeu fer-la, a partir del 14 de març, a través de la pàgina web www.laiera.cat.

El Taller dels Sastres

Amb l’objectiu d’impulsar i consolidar els comerços de caràcter singular i promocionar la rehabilitació de locals sense activitat, a mitjans de desembre de 2018 va sorgir el Taller dels Sastres. La Iera i l’Ajuntament d’Olot a través de DinàmiG van decidir tirar endavant aquest projecte que ha tornat a prioritzar el Consell de Barri del Nucli Antic. Aquest any es tornarà a donar continuïtat al Taller dels Sastres en una acció que consistirà, per una banda, en la consolidació del projecte a través de la dinamització dels locals actuals que porta a terme La Iera, fent difusió del punt d’interès artesanal i, de l’altra, obrir un nou local amb artesans a la zona.

Tots els artesans i artesanes que estiguin interessats en obrir un taller/botiga al Nucli Antic d’Olot, cal que contactin a través de www.eltallerdeslsastres.cat.

Fins ara, la iniciativa ha assolit bons resultats i s’ha reactivat cinc espais, tres dels quals es troben en actiu: ‘Taller 1 de 30’, ‘El Petit Cosidor’ i ‘K.Karaga’. Paral·lelament, Bibiana Gerez de ‘L’Atelier’ –dedicada a tallers de costura– ha ampliat espai i l’edifici del local de l’Anna Herrero de ‘Verd.deGris’, dedicada a la restauració de mobles, tapisseria i creació de petits objectes, requereix de millora.

En relació amb aquest projecte, tres espais s’han embellit amb vinils i plafons. Un aparador d’artesania també està en actiu, tots ells relacionats amb el món de l’artesania i l’art. Fins fa un mes, es disposava de dos aparadors més, situats a les cantonades de l’edifici del carrer Sastres, 12, i on s’han exposat diferents creacions d’artistes. Uns espais que han permès fer visible i posar en valor aquest treball original, manual i de proximitat. Actualment l’edifici s’està reformant, complint un dels objectius d’aquest mateix projecte.

D’altra banda, vuit noves activitats del sector de l’artesania han obert les seves portes al voltant dels locals adjudicats dins el marc del projecte, a la zona del PIAM. Són EdaGallery, Carlota Rodríguez, La Bruixeta, Glauc Artesania, Integra, ArtdeVeu, La Fogaina i Mercè Benavent.

“Amb projectes com El Taller dels Sastres aconseguim potenciar la singularitat d’Olot, donar valor a la ciutat, rehabilitar espais, impulsar la implicació, el sentiment de comunitat, la continuïtat comercial a la ciutat i un consum més responsable i sostenible”, ha detallat aquest matí la regidora de Comerç d’Olot, Gemma Canalias.

Paral·lelament, aquest passat estiu, i arran del projecte El Taller dels Sastres, Olot va ser declarat Punt d’Interès Artesanal de Catalunya per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció, atorgada a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, és un reconeixement per la a revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat a través de l’activitat artesana i ha estat una ajuda clau per a poder potenciar encara més la qualitat i servei artesà de la ciutat.

Vinculat amb aquesta distinció, des de l’Ajuntament d’Olot, conjuntament amb l’associació La Iera i DinàmiG, el passat mes de juliol de 2021 es va llençar el primer mapa d’artesania en línia que ja ha superat les 600 visites.

Amb la voluntat de potenciar i promocionar el treball artesanal de la comarca i arran del projecte, ja s’han realitzat 12 activitats i accions de difusió i promoció de l’artesania.

En diverses ocasions i per part de diferents entitats, el projecte El Taller dels Sastres ha rebut el reconeixement com a bona pràctica i com a política pública remarcable. Situant el Nucli antic d’Olot com a referent pel que fa a les polítiques de promoció del comerç i l’artesania a nivell de demarcació i a nivell de Catalunya.