Olot ha rebut aquest dilluns la Placa Olímpica del Comitè Olímpic Espanyol en reconeixement del treball, compromís i promoció de l’esport amb la celebració de l’Europeu Femení d’Hoquei Patins. El president del COE, Alejandro Blanco, ha fet entrega d’aquesta distinció a l’alcalde d’Olot, Josep Berga, i el regidor d’Esports, Aniol Sellabona, en un acte que s’ha celebrat aquest migdia a Madrid i que també ha comptat amb l’assistència de la secretària general del Comitè Olímpic, Victoria Cabezas, i el president de la RFEP, Carmelo Paniagua.
El Comitè Executiu del COE va decidir, a la sessió IX-23 de 28 de novembre de 2024 l’entrega de la Placa Olímpica a l’Ajuntament d’Olot (també l’ha rebut Sant Sadurní d’Anoia) a proposta de la Real Federació de Patinatge. Va ser una proposta aprovada per la Comissió de distincions, en reconeixement de la important tasca i contribució a l’àmbit esportiu que realitza la ciutat d’Olot.
Aquesta distinció arriba un mes després que Olot acollís la 16a edició del Campionat d’Europa Femení d’Hoquei patins. Del 4 al 9 de desembre, la ciutat es va convertir en la seu de la màxima competició continental de països que es va celebrar per primera vegada a Catalunya i que va erigir la selecció espanyola en campiona assolint 8 títols europeus, 7 de manera consecutiva.
La Real Federació Espanyola de Patinatge va triar Olot com a epicentre de l’hoquei sobre patins femení per la seva gran tradició, història i vinculació social, cultural i esportiva amb l’hoquei sobre patins i el patinatge. Un any abans, el 2022, la ciutat va acollir la Supercopa d’Espanya Masculina d’Hoquei Patins i el GoldenCat.
L’Europeu Femení: més de 5.000 assistents i un impacte econòmic de 203.400 euros
El Campionat d’Europa Femení d’Hoquei Patins va comptar amb les seleccions d’Alemanya, Anglaterra, Espanya, França, Itàlia, Portugal i Suïssa. A més de la competició, que va tenir lloc a la pista Josep Jou del pavelló d’esports d’Olot, tota la ciutat, va viure amb intensitat l’hoquei femení. La selecció espanyola va visitar diferents centres educatius, més de 300 escolars van seguir la competició i es va organitzar activitats d’hoquei, però també de bàsquet i volei dins la primera Setmana de l’Esport Femení.
El Campionat d’Europa Femení d’Hoquei Patins va comptar amb una assistència de més de 5.000 persones durant els sis dies que va durar el campionat. Els 6, 8 i 9 de desembre, el pavelló d’esports va registrar un ple absolut coincidint amb les semifinals i finals de la competició.
Segons dades aportades per la RFEP, el Campionat d’Europa Femení d’Hoquei Patins va generar un impacte econòmic de més de 203.400 euros a la ciutat d’Olot; fet que va suposar un retorn de 10 euros per cada euro invertit.
Quant a repercussió mediàtica i notorietat, el seguiment comunicatiu de la prova esportiva va ser molt elevat a premsa escrita, xarxes socials, portals digitals, televisió, ràdio i mitjans esportius especialitzats tant en l’àmbit de demarcació, en àmbit català, espanyol i internacional amb la retransmissió dels partits per la televisió de Portugal (RTP), Swiss Sport TV (Canal d’esports de Suïssa), FISR (Canal de la Federació Italiana) així com el World Skate Europe TV, entre altres. En general, el Campionat d’Europa Femení d’Hoquei Patins va permetre posar la ciutat en la primera plana esportiva.