Olot reclama més efectius dels Mossos per fer front a la delinqüència

L'Alcalde Pep Berga reclama a la Generalitat l’augment dels Mossos d’Esquadra per afrontar l’augment de l’activitat delictiva

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i l’alcalde d’Olot, Pep Berga, han presidit la Junta  Local de Seguretat que ha tingut lloc aquest dijous, 16 de març, al Saló de Sessions de  l’Ajuntament d’Olot. A la reunió s’ha fet balanç de les actuacions fetes pels diferents cossos  de seguretat i s’ha continuat treballant per potenciar la col·laboració entre els agents  desplegats a la ciutat i comarca.

Segons les dades facilitades pel Departament d’Interior de la Generalitat, la ciutat se situa  per sota de la mitjana catalana amb 50 fets delictius per cada 1.000 habitants, 28 punts  per sota del promig de Catalunya.

 

El darrer any, la Policia Municipal d’Olot ha realitzat un total de 7.764 serveis, 162 més  que al 2021. Pel que fa a l’accidentalitat i sinistralitat viària, la Policia ha registrat 85  incidències, 75 d’elles lleus i 10 greus principalment per topades laterals, atropellaments i  accidents per encalç, entre altres. En aquest àmbit també s’ha detectat un increment de  les incidències viàries, superant les dades anteriors a la pandèmia per la COVID-19.

En l’àmbit dels delictes contra la seguretat viària, s’ha incrementat un 10,26% el nombre  de denúncies interposades per conduir sota els efectes de l’alcohol o drogues (un total de  43 denúncies). L’any 2021 i 2020 se’n van registrar 39 i 27 respectivament.

Més mesures contra la multireincidència i més efectius dels Mossos d’Esquadra,  principals demandes de l’Ajuntament d’Olot

Un dels temes que s’ha tractat a la reunió és l’increment de l’activitat delictiva relacionada,  en bona part, amb casos de delinqüència multireincident. En aquest sentit, una de les  demandes de l’Ajuntament d’Olot ha estat la d’actuar de forma més decidida per aturar  aquestes situacions. “25 dels detinguts el darrer any han acumulat un total de 71  detencions”, ha assegurat l’alcalde d’Olot, Pep Berga, fent èmfasi en la necessitat de més  mesures i eines per combatre la delinqüència multireincident.

 

Segons dades aportades per Mossos d’Esquadra, des del mes de març de 2022 a febrer  de 2023, s’han produït 1.829 delictes, (11,1% més que del març de 2021 a febrer de 2022).  D’aquests, els delictes contra el patrimoni han augmentat en un 8’9% (se n’han produït  1.383) i els delictes contra les persones un 20,6% (281).

Un altre dels temes que han format part de la Junta Local de Seguretat ha estat les  ocupacions incíviques, una de les situacions que requereixen més esforços i actuacions  de les policies a nivell de tot Catalunya, també a Olot. Durant el darrer any a Olot, es van  registrar 345 serveis i actuacions relacionades amb ocupacions, 127 actes per defraudació

d’electricitat i aigua i 22 atestats per ocupació d’immobles. Unes xifres que suposen un  augment important respecte l’any passat, principalment vinculats a aixecament d’actes i  denúncies per part de la Policia Municipal d’Olot. Durant el 2022, la Policia Local va impedir  fins a 15 ocupacions.

Tot i valorar de forma positiva la nova llei aprovada pel Parlament de Catalunya en relació  a les ocupacions que generen problemes de convivència, l’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha  reclamat al conseller d’Interior més i noves mesures perquè els Ajuntaments puguin  disposar de les eines necessàries per fer front a ocupacions incíviques.

La Junta Local de Seguretat també ha posat el focus en els dispositius tecnològics que  s’han posat en marxa a la ciutat: des dels lectors de matrícules als accessos a Olot, noves  càmeres de vigilància i l’adquisició d’un dron. També s’ha tractat sobre els projectes  engegats a la ciutat durant el darrer any, com la consolidació de la unitat canina de la  Policia Municipal d’Olot i la propera incorporació de tres nous agents al cos que permetran  crear la Unitat Operativa, un equip que estarà focalitzat principalment en actuacions durant  els torns de tarda i nit per combatre l’incivisme i millorar la seguretat ciutadana.

 

En aquest sentit, l’alcalde ha demanat al conseller la necessitat que els Mossos  d’Esquadra disposin de més efectius per tal de treballar de forma conjunt amb la Policia  Municipal d’Olot i donar resposta a les necessitats de la ciutat i comarca. Una reclamació  que el conseller ha recollit assegurant que s’atendrà properament amb la incorporació de  nous agents a l’ABP Garrotxa.

A més de l’alcalde d’Olot, Pep Berga i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la Junta  de Seguretat Local d’Olot 2023 ha comptat amb la presència de la Directora General  d’Administració de Seguretat, Sonia Andolz, el director dels Serveis Territorials d’Interior  a Girona, Joan Mayoral, la regidora de Seguretat d’Olot, Mariona Camps, el comissari en  cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milán, així com efectius de la Policia Municipal  d’Olot, dels Mossos d’Esquadra d’Olot i la Garrotxa; de la Policia Nacional i la Guardia  Civil, els responsables d’Emergències i Agents Rurals.