Dijous, 23 de gener de 2025
És notícia

Olot impulsarà un programa de reaprofitament dels excedents alimentaris a escoles i casals d’estiu

Avatar photo

La prova pilot s'iniciarà aquest estiu i també es faran diverses campanyes informatives per sensibilitzar la població

El Ple de l’Ajuntament d’Olot ha aprovat per unanimitat una moció impulsada per la CUP per elaborar un programa de reaprofitament i canalització d’excedents alimentaris, tant dels menjadors escolars com dels casals d’estiu. La proposta, que s’aplicarà en forma de prova pilot, s’iniciarà aquest estiu i es treballarà conjuntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa. En paral·lel, també s’ha acordat fer una campanya de difusió informativa a la població sobre les conseqüències del malbaratament alimentari i per donar a conèixer les accions de prevenció del malbaratament que es poden dur a terme a les llars. La campanya de sensibilització es farà extensiva als establiments de restauració de la ciutat perquè aprofitin els excedents.

A les escoles, està previst realitzar accions formatives específiques en l’àmbit de la reducció i la gestió dels excedents alimentaris, la prevenció del malbaratament, la ‘cuina d’aprofitament’ i la difusió de bones pràctiques en aquest àmbit i incorporar-les als programes de dinàmica educativa per primària i secundària.

260.000 tones d’aliments llençats cada any a Catalunya

A Catalunya, es llencen cada any 260.000 tones de menjar en bon estat. Això significa que cada català i catalana malbarata 35 quilos d’aliments que es poden aprofitar; una dada que equival a llençar el menjar consumit durant 25 dies o que pot alimentar a més de mig milió de persones.

A més, el malbaratament alimentari provoca conseqüències ambientals, com és la generació de residus i la seva gestió. Això impacte directament sobre el medi amb la generació d’emissions d’efecte hivernacle, en especial d’aquelles emeses als abocadors a conseqüència de la biodegradació dels residus orgànics, que poden arribar a suposar el 40% de les emissions totals. S’estima que si s’aprofitessin tots els aliments, la reducció en les emissions d’efecte hivernacle equivaldria a treure un de cada quatre cotxes de les carreteres catalanes.

En termes econòmics, la pèrdua és de 112 euros per habitant cada any. A Catalunya, la xifra representa 841 milions d’euros anuals. En l’àmbit domèstic, implica comprar més menjar del que realment necessitem, i s’estima que el cost d’aquest malbaratament per una família mitjana amb infants és de quasi 800 euros anuals.

Dins dels menjadors escolars, el malbaratament és encara més present: 100.000 tones d’aliments en deu anys, segons dades d’un estudi fet per una empresa encarregada del servei de menjador de 40 centres educatius a Catalunya. Això significa que cada usuari del servei de menjador llença uns 120 grams de menjar al dia, una xifra que s’enfila fins als 21 quilos de menjar a l’any. Si traslladem les dades pels 500.000 alumnes que utilitzen el menjador escolar a Catalunya, el malbaratament seria de 10.000 tones d’aliments a l’any.

Municipis on ja s’ha aplicat

La CUP, impulsora d’aquesta proposta a Olot, fa referència a alguns municipis on ja s’ha implementat aquest sistema de reaprofitament. A Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), per exemple, amb dos mesos escolars es van recollir fins a 211 quilograms de menjar equivalents a 650 racions. Al Vallès Occidental, hi funciona des del 2014 el projecte ‘Recooperem’, que alimenta fins a 3.000 famílies amb els excedents dels menjadors escolars. A Sant Esteve Ses Rovires (Baix Llobregat), han pogut repartir en cinc anys més de 17.500 racions a persones vulnerables gràcies al projecte ‘Mentali’. Finalment, a Vilanova i la Geltrú, reparteixen, des de l’espai municipal Sopem, 100 menús setmanals provinents dels excedents dels menjadors escolars.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un ferit crític i un de greu en la caiguda d’una bastida a Granollers

Notícia següent

[VÍDEO]: Un camió bolca a l’AP-7 i perd tota la càrrega de taronges

Notícies relacionades