El dijous 29 de setembre, a les 11 h, s’inaugura a Olot l’exposició La imatge impresa en les cultures visuals de l’antifranquisme. Els anys de l’Assemblea de Catalunya, organitzada pel Memorial Democràtic de Catalunya. L’acte comptarà amb la presència de Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic i de Narcís Selles, comissari de l’exposició. La mostra es podrà veure a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa fins al 16 de desembre de 2022.
L’exposició posa en relleu la importància de les arts i el conjunt de cultures visuals en la lluita contra la dictadura franquista i en l’avenç democràtic. Les imatges aplegades tenen en comú el fet que van prendre forma mitjançant la impressió gràfica, una qüestió que va ser decisiva en la seva popularització. Les obres reproduïdes en l’exposició corresponen majoritàriament a produccions sorgides o editades a Catalunya, però també incorpora algunes de les propostes més interessants generades en altres zones ―País Valencià i Illes Balears― que van tenir una repercussió notable en el conjunt del territori.
Aquesta exposició, creada l’any 2021 per commemorar els cinquanta anys de la constitució de l’Assemblea de Catalunya, vol ser un reconeixement al conjunt de persones, grups, entitats i organitzacions de signe divers que van participar en les lluites per les llibertats individuals i col·lectives.
Bona part de les forces opositores al franquisme es van aplegar en l’Assemblea de Catalunya, fundada l’any 1971. Va ser als setanta, sobretot gràcies a l’ús de tècniques reprogràfiques diverses i a la utilització de distints suports i formats d’edició (gravats, cartells, llibres i revistes, caràtules de disc, etc.) que aquesta producció visual va arribar a capes àmplies de la població i va contribuir a promoure entre la ciutadania la percepció d’un marc de referències, valors i actituds aliens o contraris als de l’oficialitat establerta.
Commemoració dels cent anys de la inauguració del camp de futbol de l’Estació
Aquest cap de setmana es compliran cent anys de la inauguració del camp de futbol de l’Estació. Per commemorar-ho, aquest dissabte a les 7h de la tarda tindrà lloc un acte de record a aquesta efemèride. Consistirà en la instal·lació d’una placa a l’espai que havia ocupat aquest antic terreny de joc (els jardins dels habitatges situats entre el recinte firal i
l’avinguda Santa Coloma).
L’Olot FC i el Vilafant FC van disputar l’1 d’octubre de 1922 el partit d’inauguració del camp de l’Estació. El club olotí havia debutat un any abans, el 30 d’octubre de 1921, al terreny del Casal Marià, on també s’ubicarà una placa de record. Els parlaments de la Unió Esportiva Olot, de la Comissió del Centenari i de l’Ajuntament d’Olot tancaran l’acte i també
els actes organitzats per commemorar els cent anys de la història del club.
El centenari de la Unió Esportiva Olot
A principis de l’any 2020 es van presentar els actes del centenari de la Unió Esportiva Olot que a l’estiu de 2021 va descobrir la imatge de la commemoració que ha portat a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa els cent anys del club. Prop de 3.000 persones van visitar l’exposició organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i el Museu, i que va comptar amb la col·laboració entusiasta dels seguidors del club que van completar el mosaic amb les fotografies dels jugadors que ha tingut primer equip del club. La publicació d’un llibre, l’estrena d’un documental, l’edició d’un àlbum de fotos i l’organització de conferències, presentacions i la convocatòria d’una consulta sobre el nom de la Unió Esportiva Olot han format part de la programació del centenari de la Unió Esportiva Olot, que també va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament d’Olot de fer el pregó de les Festes del Tura de 2021.
Els orígens, l’Olot Futbol Club
L’any 1920, la ciutat d’Olot no comptava amb un gran equip de futbol. Clubs com el Girona o el Figueres, per exemple, posaven en evidència que a la capital de la Garrotxa hi havia molts equips, però cap que representés la ciutat. Per esmenar aquesta mancança —tot i que semblava que l’Agrupació Sport havia de ser l’equip de la ciutat— un grup d’aficionats, encapçalat per Antoni Mota, Lluís Bassols, Miquel Juanola i Josep Rossell, va fundar l’Olot Football Club. L’equip va debutar el 30 d’octubre del 1921, jugant contra l’Agrupació, al camp del Casal Marià.
L’1 d’octubre del 1922, després de molt treball voluntari de jugadors, directius i aficionats, es va inaugurar el camp de l’Estació. Durant els anys vint i trenta, i fins a la Guerra Civil, per aquest camp hi van passar tots els equips de les comarques gironines. A més, per les Festes del Tura no era gens estrany comptar amb la presència del FC Barcelona, de l’Espanyol i del mític porter Ricardo Zamora.
El 17 d’octubre del 1922 es va fer efectiu l’ingrés de l’Olot FC a la Federació Catalana de Futbol Associació i la seva consegüent participació en els campionats oficials. Aquest fet i la construcció d’un camp propi van suposar la materialització dels objectius fundacionals que es va plantejar la primera junta del club.
Una persona ha mort i sis més han resultat ferides greus aquest dilluns en un accident múltiple a la carretera…
El jutge de guàrdia de Tarragona ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per al detingut pel feminicidi d'una…
La diada de Sant Jordi 2025 a Catalunya podria veure's afectada per la mort del papa Francesc, després que Salvador…
El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que s'estan produint diversos quilòmetres de cues a l'AP-7 a les comarques…
El grup municipal d’Esquerra Republicana a la Paeria demanarà al govern municipal que s’impliqui activament en la rehabilitació de la…
El sistema de recollida de les deixalles porta a porta que Andorra la Vella va instaurar en el passat mandat…
Esta web utiliza cookies.