Comprar una casa mai és una gestió fàcil, però una vegada està tot enllestit l’últim pas és confiar en la notaria per signar l’escriptura. Aquest tràmit va significar un mal de cap per una família de Salt (Gironès) l’octubre del 2007, quan van adquirir sense coneixement una casa amb càrregues. Ara, 17 anys després, la notària que els va assegurar que aquell habitatge ja no en tenia deutes ha estat condemnada a pagar quasi 300.000 euros d’indemnització.
Tal com han informat des del Diari de Girona, Josep Maria Ramo i la seva dona van fer tots els tràmits per la compra de l’immoble. En el moment de signar l’escriptura, es van adonar que la casa en tenia una càrrega hipotecària, la qual la notaria escollida per la promotora va assegurar que ja s’havia pagat.
Després que els compradors s’adonessin del problema, la notaria va prendre la decisió d’escriure a l’escriptura que l’habitatge estava “lliure de càrrecs” i que “les parts havien manifestat que estava pendent de cancel·lació notarial i registral“. Per això, la família no va sospitar i va acabar signant.
El problema va arribar l’agost del 2016, quan a les portes de complir la desena d’anys a l’immoble la família va rebre una notificació judicial d’execució hipotecària. El deute pujava a més de 200.000 euros i com la promotora no va liquidar el préstec després de la venda, el jutjat els reclamava el deute.
La primera idea va ser reclamar a la part venedora, però aquesta s’havia declarat insolvent. D’aquesta forma, l’única alternativa que en tenien Josep Maria i la seva dona va ser emprendre accions legals contra la notària per mala praxi.
La demanda civil per danys i perjudicis per mala praxi notarial no va trigar a arribar a la notària i després que el jutjat de Primera Instància 4 de Girona la consideres com a culpable, aquesta va recórrer. El tribunal gironí va considerar a la família que va comprar l’immoble com a víctimes i va resoldre que la notària havia d’abonar les quantitats que exigia l’execució hipotecària.
La resolució judicial va dictaminar que no era “prudent” que la notària assegures que s’havien abonat les càrregues hipotecàries sense comprovar-ho prèviament. A més, també se l’acusava de “no informar degudament el comprador dels riscos que assumia en cas que la manifestació fos falsa o inexacta”.
L’acusada va al·legar que havia estat “enganyada” però davant la negativa del jutge, va enviar la causa al Tribunal Suprem. El màxim organisme judicial també va considerar com a víctimes als compradors i tot i que va considerar ferma la sentència el 2021, és aquest any quan s’ha executat la sentència.
Finalment, Josep Maria Ramo i la seva dona no han perdut la casa i la notària ha abonat prop de 285.000 euros, tal com dictava la sentència. Després de 8 anys de malson, el matrimoni ha assegurat que el procés els hi ha “pres la salut i la bellesa”. A més, la resolució judicial no ha inclòs els 70.000 euros de despeses que han dut a terme, el que els ha deixat amb una sensació agredolça després de regularitzar la seva situació.
La policia ha alertat que algunes persones estan rebent trucades de falsos gestors d'inversors d'entitats bancàries comunicant a la persona…
Els infants de Sant Joan Despí compten amb una nova zona de jocs envoltada de la dolçor dels dibuixos de…
Constantí s’ha vestit de gala durant la Setmana de Sant Jordi, amb tot un seguit d’accions decoratives que han omplert…
El mes vinent torna a Vilanova i la Geltrú el Cicle de Caminades “Esport i Patrimoni”, una activitat dirigida a…
El projecte de transformació del Parc de les Basses d'Alpicat en un càmping ja és una realitat. L'Ajuntament de Lleida…
La posada en funcionament de les dues càmeres lectores de matrícules al municipi de l’Ampolla està tenint un impacte molt…
Esta web utiliza cookies.