Natàlia Figueras: “Estem treballant en un centre de negocis que serà realitat el gener de 2022”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

-Hem esgotat ja la meitat del mandat, fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de govern a l’Ajuntament de Maçanet?

No ens podíem imaginar que aquests dos anys ens passaria tot el que ens ha passat. L’equip de govern vam començar amb un projecte que hem hagut d’anar adaptant a les noves necessitats. En un primer moment, al 2020, vam tenir el temporal Glòria, amb l’afectació que va tenir en el nostre municipi, i després va venir la pandèmia. Per tant, la valoració és positiva perquè s’està treballant i perquè vam començar amb una sèrie de projectes que dos anys més tard ja comencen a veure la llum, però sí que és veritat que aquest full de ruta que ens havíem marcat hem hagut d’adaptar-lo i redistribuir segons les noves necessitats que han sortit.

-La sotragada econòmica ha estat molt forta. Quina és la situació de l’Ajuntament i dels vilatans i vilatanes de Maçanet?

La sotragada econòmica, en un ajuntament com el de Maçanet, que és un municipi que no viu del turisme, no és massa flagrant. El que sí és veritat, però, és que hem hagut de redistribuir recursos perquè hi ha molta gent que s’ha quedat sense feina. Un exemple són les persones grans que s’han quedat soles o amb famílies que han d’anar a treballar i no poden estar amb elles ni tenen recursos per contractar una persona que en tingui cura. Aquestes situacions han passat a ser prioritat i s’hi ha hagut de destinar diners que estaven previstos per a d’altres coses.

-Quines mesures ha plantejat l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

En un primer moment, vam decidir mantenir la normalitat en tot el que fos possible perquè, si l’Ajuntament ho aturava tot, comportava que tots els petits comerços, bars, restaurants, entitats… que treballen per a l’Ajuntament de manera indirecta també quedaven aturats. Per això vam decidir continuar prestant tots els serveis, encara que amb menys intensitat i adaptats a les mesures antiCovid. Després vam plantejar-nos aturar determinades obres o projectes per destinar aquests recursos a noves necessitats que anaven sorgint. Però no vam voler aturar activitat perquè necessitaven generar activitat econòmica.

Pel que fa als ajuts, en el moment de l’estat d’alarma, a tot el que són negocis directament afectats pels decrets, els vam eximir de diverses taxes municipals, com l’ocupació de via pública o la brossa, i d’altres les vam reduir. També vam donar dos línies d’ajuts directes per valor de 80.000 euros, 40.000 per a famílies i 40.000 per a autònoms. A més, vam fer un acompanyament del Punt d’Informació Laboral per donar servei a totes les persones que s’havien quedat sense feina i a les empreses que necessitaven personal. Aquesta és una qüestió que teníem prevista però que vam haver d’avançar a causa de la pandèmia. També vam treballar amb la consolidació de la Regidoria de Benestar Social, apostant pels nostres voluntaris per a què ningú es quedés enrere. Vam decidir ampliar la partida d’aquesta regidoria per ajudar totes aquelles famílies que no podien pagar aigua, llum, lloguer…

-Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part del mandat?

Teníem diversos projectes. Un d’ells és la part de serveis municipals, que durant aquests dos anys ja hem anat posant al dia, amb la posada en marxa de la Policia Local. Un altre és la reordenació que hem dut a terme per poder apostar per l’activitat econòmica. Maçanet té polígons molt importants, molt ben connectats, i per això estem treballant en el desenvolupament d’un segon  polígon, el polígon Fontanilles, perquè necessitem crear llocs de treball. El tercer àmbit en què estem treballant és la creació d’un co-working, d’un centre de negocis, que esperem que sigui una realitat el proper mes de gener, per donar l’oportunitat a tots els autònoms o petites empreses de tenir un espai de treball.

Hi ha dos projectes més en l’àmbit de servei a les persones, que són un espai jove i un centre de serveis per donar resposta a unes necessitats amb què ens vam comprometre quan vam guanyar les eleccions l’any 2019.

-Quines accions s’estan duent a terme al polígon Fontanilles?

El polígon industrial té un pla parcial, que esperem que tingui l’aprovació de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat la propera tardor, per poder desenvolupar tot un sòl industrial que ja sabem que tenen molt d’interès per a diverses empreses.

-Al mes d’abril es va posar en marxa la Policia Local a Maçanet de la Selva. Com valora aquest servei després dels primers mesos de funcionament?

Ha estat un salt qualitat important i, per tant, el valoro de manera molt positiva. Encara estem creixent, l’1 de setembre s’han d’incorporar dos agents nous. El que hauríem de desplegar en 4 o 5 anys ho farem en 2 perquè hi ha una aposta econòmica important per part de l’Ajuntament. Ens queda encara molta feina per fer, no s’arriba a tot, estem treballant en radars, en disposar de totes les eines necessàries, en coordinació amb altres cossos com els Mossos d’Esquadra o la Policia Nacional, però en fem una valoració positiva de tot plegat, tenint en compte que portem una mitjana d’entrar en habitatges o plantacions il·legals d’una per setmana.

-Com va anar la celebració de la festa major de Maçanet, tenint en compte la situació pandèmica?

N’estem molt contents. Quan vam començar a preparar la Festa Major, a finals de juny i principis de juliol, pensàvem en una festa molt més normalitzada. Quan va arribar la quarta onada a meitats de juliol no ens va sentar massa bé perquè vam haver de canviar-ho tot. Vam canviar ubicacions, horaris, formats, vam haver de plantejar molts més controls. Ens feia molta por el tema del toc de queda, que no es respectés, però tothom ho va complir tot i ens ho va posar molt fàcil. Per tant, vam poder gaudir de la festa, vam poder recuperar la consciència de poble i ens va quedar molt bon gust de boca.