El Col·legi de Metges de Girona (COMG) reclama a la Universitat de Girona que retiri un màster en Naturopatia Integrativa per “allunyar-se de l’evidència científica”. El màster s’ha programat des de la Fundació UdG, es preveu que les sessions comencin al gener i està pendent de rebre l’aval del Consell de Govern. L’impulsa el titular superior en Naturopatia i Osteopatia José María Sánchez Navarro.
A la presentació que s’ha penjat a la web, s’explica com cada cop més detecta “un major desequilibri en la salut de la població, i com alguns fàrmacs ja no són suficients per a la gran quantitat de patologies de la societat actual”. El director del màster subratlla que el curs en cap cas “pretén excloure la medicina”, sinó més aviat “oferir un suport integratiu a la salut”. El president del Col·legi de Metges, Josep Vilaplana, critica que és “inaudit” que la UdG “promocioni un màster dirigit per persones que difonen teories pseudocientífiques” i creu que “posa en risc el prestigi” de la universitat.
Segons recull la web de la Fundació UdG, el màster en Naturopatia Integrativa serà el primer que s’oferirà a l’Estat i arrencarà el 24 de gener del 2025. Tindrà una durada de 291 hores, repartides entre sessions presencials i d’altres de virtuals per videoconferència.
El màster consta de 60 crèdits. Entre d’altres, el seu pla d’estudis inclou assignatures referides a la història de la naturopatia, la micronutrició i els trastorns de salut, la psiconeuroimmunologia, les aportacions de la física quàntica a la consciència, la teràpia sistèmica en naturopatia, la meditació o el Pranaiama (gestió de la respiració).
El màster durarà poc més d’un any, fins a mitjans d’abril del 2026. S’ofereixen 50 places i el preu és de 2.975 euros. Es dirigeix a sanitaris (metges, infermers, fisioterapeutes…), a naturòpates, osteòpates i acupuntors, i a professors d’educació física i esportiva. Aquest màster, que no és una titulació oficial, està pendent de rebre el vistiplau del Consell de Govern de la UdG.