Dissabte 7 i diumenge 8 d’octubre se celebrarà la 23a edició del Cap de Setmana Ibèric, un esdeveniment que enguany aglutina més d’un centenar d’activitats dels trenta equipaments que formen la Ruta dels Ibers, encapçalada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).
Aquesta edició ens convida a endinsar-nos en les vides de les persones que van habitar la nostra terra fa més de 2.000 anys amb un ampli ventall d’activitats, la immensa majoria d’elles gratuïtes. Des de visites a residències aristocràtiques fins a gimcanes, passant per tasts de vins i degustacions d’hidromel, el Cap de Setmana Ibèric ens portarà més a prop que mai de les vides dels antics ibers.
Els participants podran explorar jaciments arqueològics i descobrir detalls de la vida quotidiana dels ibers: aprendre, per exemple, a teixir i a filar, jugar com ho feien ells o forjar eines de ferro amb l’ajuda d’un mestre ferrer.
Des del Departament de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret es suma un any mes al Cap de Setmana Ibèric i ofereix dues visites gratuïtes al jaciment ibèric de Turó Rodó: la visita guiada amb degustació de productes ibers “Viu com un iber” dissabte, a les 18 h, i diumenge 8, a les 12 h, i el joc de pistes familiar “Qui soc?” dissabte 7, a les 17 h, i diumenge 8, a les 11 h. Per aquesta última activitat es precisa un dispositiu electrònic. Per Marina Nicolàs, regidora de Patrimoni Cultural “són activitats aptes per a tots els públics i que, d’una forma amena i lúdica, ens introdueixen en la vida dels ibers i que a més ens permeten gaudir de la ubicació privilegiada, sobre la badia de Lloret, que té aquest assentament ibèric”.
Durant aquest cap de setmana a més Lloret tindrà jornada de portes obertes als equipaments de Turó Rodó, Puig de Castellet i Can Saragossa.
L’objectiu de totes les activitats és celebrar la cultura ibèrica i ajudar a imaginar i entendre com s’organitzava el territori, com es disposaven les cases a les ciutats, què s’hi feia a l’interior, com funcionava el comerç i l’intercanvi, o com van aparèixer les capes socials amb rols definits, tant d’estament com de gènere.
La Ruta dels Ibers és un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya que té com a objectiu principal donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del país i els pobles que els van habitar. Aquesta cultura, que va florir entre el segle VI aC i el segle I aC, ha deixat un llegat arqueològic excepcional que encara fascina.