Lloret marca quatre eixos com a Capital de la Cultura Catalana 2023

L'alcalde agraeix al centenar d'entitats i particulars que s'han adherit a la candidatura i ho han fet possible

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Lloret de Mar (Selva) es convertirà d’aquí a dos anys en Capital de la Cultura Catalana, prenent el relleu a Igualada. El municipi articularà aquesta distinció al voltant de quatre eixos principals: medi ambient, interculturalitat, igualtat de gènere i turisme.
Durant la signatura del conveni que oficialitza la capitalitat de Lloret per al 2023, s’ha posat en valor que la candidatura del municipi ha rebut l’adhesió d’un centenar de particulars i entitats. L’alcalde, Jaume Dulsat, els ha agraït el suport i també ha destacat que, el fet que Lloret de Mar sigui destinació turística permetrà “aprofitar l’efecte multiplicador per mostrar als visitants” la cultura catalana.
Els Jardins de Santa Clotilde han acollit la signatura del conveni que converteix oficialment el municipi en Capital de la Cultura Catalana 2023. Prop d’una seixantena de persones, entre autoritats i membres d’entitats locals han assistit a l’acte.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha explicat que “és la primera vegada que ens hem trobat amb aquesta necessitat de fer una adhesió doble”. Ho ha dit en referència a l’empat que hi va haver entre Igualada i Lloret de Mar, i que ha motivat que es ja es nomenessin capitals per als anys 2022 i 2023.

Tudela també ha destacat que el de Lloret de Mar “és un projecte engrescador, que mostra la immensa força de la societat civil lloretenca”. L’alcalde, Jaume Dulsat, també s’ha afegit a aquest agraïment, recordant que aconseguir la capitalitat ha estat possible “gràcies al recolzament” que el projecte ha rebut per part d’un centenar d’entitats i particulars.

Dulsat, a més, també ha destacat “l’efecte multiplicador” que tindrà Lloret de Mar a l’hora de difondre la cultura catalana. Precisament, perquè és una de les principals destinacions turístiques de la Costa Brava, i això permetrà donar a conèixer aquests valors entre els visitants.

Segons destaca l’organització, a més, d’ençà que va esclatar la pandèmia, “Lloret ha estat un dels municipis que ha mantingut, sota estrictes protocols de seguretat, l’aposta per la cultura, oferint una programació adaptada al context”. Durant l’acte, a més, el regidor de Promoció Cultural, Cristian Fernández, ha explicat que Lloret articularà la seva capitalitat de la Cultura Catalana al voltant de quatre eixos principals: “medi ambient, interculturalitat, igualtat de gènere i turisme”.

A tot el domini lingüístic i cultural

La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior.

El Parlament de Catalunya va donar suport, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004, a la Capital de la Cultura Catalana. Des d’aleshores, han rebut aquesta distinció Banyoles, Esparreguera, Amposta, Lleida, Perpinyà, Figueres, Badalona, Escaldes-Engordany, Tarragona, Ripoll, Barcelona, Vilafranca del Penedès, Vic, Reus, Manresa, Cervera, el Vendrell i Tortosa.