Lloret de Mar reforça el patrullatge nocturn amb agents cívics per reduir l’incivisme

El servei d’agents cívics s'ha gairebé duplicat respecte l'estiu passat i la primera setmana ja es veuen resultats

20 de juliol de 2025 a les 11:32h

Reduir el soroll al carrer de nit i eliminar tant el consum d’alcohol com les miccions a la via pública, derivats de l’oci nocturn. Aquests són els objectius principals del servei d’agents cívics que es va activar la setmana passada a Lloret de Mar. És el segon estiu que patrullen per la ciutat de nit, enguany s’ha gairebé duplicat -passant de deu agents a dinou- i es veuen resultats la primera setmana d’estar en funcionament. “La setmana abans d’implantar el servei vam tenir 29 queixes per molèsties de sorolls, que s’han reduït a 19”, diu el sergent responsable del torn de nit a la Policia Local, Mohamed Soltani, que considera que és “significatiu, tenint en compte que el volum de gent va augmentant a mesura que s’acosta l’agost”.

Són les dotze de la nit i els agents cívics de Lloret de Mar (Selva) es concentren a l’estació d’autobusos. Es preparen per començar el patrullatge, que s’allargarà fins a les set del matí. La seva missió és combatre l’incivisme derivat de l’oci nocturn. Per fer-ho, els divuit agents que s’han contractat aquest estiu es distribueixen per parelles o trinomis per recórrer la zona que se’ls assigna des de la Policia Local.

Equipats amb una emissora i identificats com a agents cívics amb una camisa groc fluorescent i pantalons blaus, els efectius passegen per diferents carrers on es van fixant en la gent per detectar actituds que puguin molestar als veïns. “Criden l’atenció a la ciutadania i als turistes amb actituds incíviques”, explica el sergent responsable del torn de nit de la Policia Local de Lloret de Mar, Mohamed Soltani.

En concret, avisen a qui fa massa soroll, consumeix alcohol o substàncies a la via pública i també si detecten algú que està orinant al carrer. “S’hi apropen, els expliquen la normativa i les sancions associades a aquesta actitud”, trasllada Soltani, que assegura que en la majoria dels casos “la gent desisteix del que estava fent i no cal activar la Policia Local”.

De totes maneres, si es detecta que la problemàtica continua, els agents cívics avisen els agents de la Policia Local a través de l’emissora. Aquests s’adrecen al lloc dels fets, s’identifica els individus i, si es considera oportú, es procedeix a denunciar-los per no haver fet cas a les indicacions rebudes.

Comunicació directa amb la Policia Local

La comunicació amb el cos policial és àgil perquè els agents cívics tenen “contacte directe a través de l’emissora” amb la central de la Policia Local. “Hi ha dos operadors que escolten totes les comunicacions que arriben i les gestionen”. “Quan es detecta alguna incidència urgent, es demana a la unitat més informació per poder activar els serveis que es necessitin”, relata Soltani, que afegeix: “Si cal, per exemple, una ambulància, bombers o dotacions policials”.

Si l’incident no és de caràcter urgent, es deriva al coordinador dels agents cívics. Es tracta d’una figura pròpia del servei amb un rang lleugerament superior i que s’encarrega d’atendre situacions intermèdies que no siguin prou urgents per a derivar-se a la Policia Local.

A més, la Policia Local també disposa d’accés a càmeres que hi ha instal·lades a la via pública, sobretot en places, que permeten al cos controlar tot el que hi passa a temps real. I donar suport des del control a aquesta tasca que fan els agents cívics per reduir l’incivisme.

La majoria, per soroll

Segons la Policia Local de Lloret de Mar, la majoria d’actuacions que fa el servei d’agents cívics són derivades del soroll a la via pública. La nit que l’ACN surt a patrullar amb una parella d’agents, s’avisa constantment a grups que no facin soroll perquè molesten els veïns i tots canvien d’actitud. A més, també es detecten nombroses persones consumint alcohol fora d’establiments amb vasos de plàstic, a qui s’alerta que no està permès i també accedeixen a l’interior dels locals.

En el mateix sentit, s’avisa als grups de joves que fan botellots a espais més apartats de la zona d’oci nocturn de Lloret de Mar perquè desisteixin. En un cas concret, cal l’actuació de la Policia Local, que està patrullant a prop, perquè els nois s’oposen, en un primer moment, a abandonar la pràctica.

Des de la Policia Local celebren la implantació del servei, que permet al cos destinar els seus recursos a altres tasques com “la regulació del trànsit o garantir la seguretat ciutadana”. I també com està funcionant: “Podem dir que s’han reduït aproximadament un 40% dels serveis”, afirma el sergent responsable del torn de nit de la Policia Local de Lloret de Mar, que diu que “la setmana abans que s’implantés el patrullatge dels agents cívics van tenir 29 queixes per molèsties de sorolls”, i que “la primera en què es va posar en marxa -del 7 de juliol al 13- es van reduir a 19”.

Agents cívics

El servei d’agents cívics a Lloret de Mar repeteix l’aposta que es va començar l’any passat per garantir la convivència entre residents i visitants. És una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i els locals d'oci nocturn del municipi. Aquest any, les empreses aporten 112.979 euros i l'Ajuntament la resta, fins a arribar als 176.374 euros que costa el servei enguany (el 2024 s’hi va destinar una partida de 75.910 euros).

La previsió és que els auxiliars d’oci nocturn passegin fins a la matinada del 31 d'agost. A banda del contracte d’aquest estiu, s'ha fet una licitació amb la possibilitat de prorrogar-los fins a un màxim de tres anys per un import total de 533.274 euros. 

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit