El Ple Municipal de Lloret va aprovar per unanimitat el dilluns passat el circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista, un protocol de treball que descriu i determina les actuacions dels diferents agents locals en l’àmbit sanitari, de la seguretat ciutadana, dels serveis socials bàsics i del servei d’atenció i informació a la dona.
L’objectiu és disposar d’un sistema de coordinació i sistematització dels circuits per garantir una atenció i resposta integral, ràpida i eficient que garanteixi l’acompanyament, l’acollida i l’atenció i suport necessaris davant qualsevol situació de violència masclista. La regidora de Benestar i Família, Arantxa Jiménez, explica que “la prevenció i actuació en casos de violència masclista ha de ser transversal i per aquest motiu en aquest circuit hi intervenen diferents departaments, com són Benestar i Família, Salut, Policia Local, Serveis Socials, Educació i la Regidoria d’Igualtat de Lloret de Mar, a més d’organismes supramunicipals com la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i els Mossos d’Esquadra”.
Les primeres actuacions vers la violència masclista es varen iniciar a l’Ajuntament de Lloret, el 2004, amb la constitució de la Comissió Dafne, que reunia tots els agents que intervenen amb els casos de dones en situació de patir violència de gènere a Lloret de Mar i les entitats cíviques del municipi. Posteriorment, el 2011, es va iniciar la redacció d’un circuit d’actuació amb els procediments estipulats de coordinació entre els diferents departaments municipals i supramunicipals.
La regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, explica que “el circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista aprovat aquest dilluns s’ha adaptat al context actual i ara disposem d’un document molt més ajustat a tot el que engloba la violència vers les dones”. En aquest sentit s’han incorporat diferents punts en el redactat, entre els quals destaquen:
- Adaptació al nou marc legal.
- Tipificació de diferents violències (violència física, violència psicològica, violència sexual, violència obstètrica, violència econòmica, violència de segon ordre ─la persecució que es dona a persones que donen suport a les víctimes de violència masclista─, violència vicària, violència de gènere i violència domèstica.
- S’ha afegit el Drag Alert, una aplicació gratuïta que l’Ajuntament de Lloret i la Policia Local posen a disposició de les dones víctimes de violència masclista. Consisteix en un botó virtual que en polsar-lo genera un senyal d’alerta silenciós que s’envia automàticament a la central de la Policia Local i que indica la ubicació exacta de la persona que demana ajuda.
Regidoria d’Igualtat de Lloret de Mar
Des de mitjans del 2022 la regidoria d’Igualtat, que disposa del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), disposa de seu pròpia a l’edifici d’Es Tint, al carreró de Sant Miquel, 6. Aquest espai, en paraules de Jennifer Pérez, “ens permet donar una atenció més directa i amb la privacitat que demanen aquests casos”.
Durant el 2022 el SIAD va atendre un total de 182 dones, amb una mitjana d’atenció de sis hores cada dona, i se’n varen donar d’alta deu al servei Drag Alert.