El pròxim curs 2023-2024 l’Institut S’Agulla de Blanes ampliarà el seu ventall d’oferta formativa amb un nou grau mitjà de formació professional en Farmàcia i Parafarmàcia que capacitarà els i les seves alumnes per ser-ne tècnic o tècnica. El títol s’obté després de fer 2.000 hores distribuïdes en dos cursos acadèmics.
Tres quartes parts de l’aprenentatge –un total de 1.584 hores- s’impartiran al centre educatiu en horari intensiu de tarda, i la resta -416 hores- en formació a centres de treball. El nou cicle pertany a la Família Professional de Sanitat, on l’Institut S’Agulla compta amb una llarga experiència des de l’any 2006.
Aquests estudis postobligatoris capaciten l’alumnat perquè pugui ajudar a elaborar i distribuir productes farmacèutics i afins, vendre productes parafarmacèutics, així com dur a terme tasques administratives i de control de magatzem. La superació d’aquest cicle formatiu permet accedir al món laboral com a tècnic o tècnica auxiliar de farmàcia; tècnica o tècnic de farmàcia o de magatzem de medicaments; i tècnic o tècnica en una farmàcia hospitalària o en un establiment de parafarmàcia.
Responen a la inquietud del Departament d’Educació de la Generalitat perquè els i les joves de 16 anys puguin tenir una opció d’estudis diferent del batxillerat o la universitat. Al primer curs s’impartiran coneixements específics en la matèria de farmàcia i parafarmàcia, així com operacions bàsiques de laboratori, anatomofisiologia i patologia bàsiques i formació i orientació laboral.
Al segon curs dels nous estudis s’ensenyaran a fer fórmules magistrals, així com promoció de la salut i primers auxilis. També hi haurà aprenentatges en l’àmbit d’empresa i iniciativa emprenedora, anglès tècnic, síntesi i formació en centres de treball reals on poder experimentar i dur-hi a la pràctica els coneixements adquirits, una manera molt fructífera de posar-se a prova.
Cobrir la demanda de professionals i reivindicació per fer un grau superior
La posada en marxa d’aquests nous estudis al centre blanenc respon a la demanda formulada des del mateix sector. En aquest cas, els mateixos professionals del territori en l’àmbit d’influència de Blanes, que ho van vehicular a través del Col·legi de Farmacèutics i adreçant-se directament a l’institut. L’equip docent de l’Institut S’Agulla, capitanejat pel director Josep Hernández, i la cap d’estudis, Aurora Mèrida, afronten aquest nou repte amb la il·lusió de poder oferir una nova opció formativa que contribueixi a poder assegurar l’alumnat una sortida professional amb possibilitats de futur.
Ara bé, la seva única recança és que fa temps que lluiten per aconseguir un cicle formatiu de grau superior, però, de moment, tot i que han comptat amb el suport de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, així com d’altres centres privats que van fer un escrit recolzant aquesta necessitat, des de la Generalitat no s’ha donat sortida a aquesta petició. I és que els alumnes del grau mitjà que volen accedir a estudis de grau superior en l’àmbit sanitari no tenen cap altra opció que anar a Girona, Mataró o Barcelona per continuar aquest aprenentatge.
Experiència en estudis de l’àmbit sanitari
L’Institut S’Agulla ja fa molts anys que té l’experiència de formar joves en matèries relacionades amb aquest sector, més concretament, amb la Família Professional de Sanitat. Els primers estudis relacionats es van impartir al curs 2006-2007, i en l’actualitat se’n fan dos del grau mitjà, per tant el nou aprenentatge serà un al·licient més. Així, en grau mitjà hi ha el cicle formatiu de tècnic o tècnica en atenció a persones en situació de dependència (TAPSD) i tècnic o tècnica en curs auxiliars d’infermeria (TCAI).
El primer curs del nou cicle formatiu de grau mitjà per ser tècnic o tècnica en Farmàcia i Parafarmàcia comptarà amb una capacitat per a 30 alumnes, que hauran de disposar d’una nova aula que sigui dispensador, encara per crear. Passaran a completar l’equipament específic amb què ja compta l’Institut S’Agulla: dues aules per a sanitaris i una amb material d’odontologia. Aquests estudis de TCAI els segueixen actualment un total de 90 alumnes.
La nova oferta formativa que es podrà fer el curs vinent a l’Institut S’Agulla només s’imparteix en l’actualitat –pel que fa a l’àrea geogràfica propera a Blanes- en centres educatius allunyats d’aquest municipi, o bé que són de caràcter privat. Es tracta de l’Institut Freta de Calella (ensenyament concertat), o bé de l’Institut Alexandre Satorras de Mataró, o bé dos instituts de Girona: el Narcís Xifra i Masmitjà i el CNTEC. També n’hi ha a El Masnou, Salt, Figueres i Palamós.