L’institut Català de Recerca d’aigua i la Universitat de Girona creen una plataforma digital per les ‘ciutats comestibles’

Avatar photo

Els horts comunitaris o els terrats amb jardins i arbres fruiters són diferents conceptes del que s’anomena “ciutat comestible”, una tendència a escala mundial que pretén promoure l’agricultura urbana sostenible i aconseguir ciutats més verdes i resilients. En aquest sentit, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) i la Universitat de Girona (UdG) acaben de presentar una nova plataforma digital, ediblecitiesnetwork.com, que posa a disposició de la ciutadania diverses eines per facilitar la implementació de solucions basades en la natura i en la producció d’aliments locals i de qualitat.

L’objectiu d’aquesta plataforma és connectar i inspirar la ciutadania a través d’un espai dinàmic on es pot trobar tot allò relacionat amb les ciutats comestibles, ja sigui una biblioteca de recursos gratuïts, eines de seguiment de l’impacte o un catàleg d’iniciatives de ciutats comestibles, entre d’altres.

El resultat és una completa plataforma que gira al voltant de l’agricultura urbana que permet interacció entre els usuaris, però també entre empreses i organitzacions.

Per una banda, la plataforma actua com una xarxa social per als aficionats a l’agricultura urbana i permet seguir perfils, publicar notícies i esdeveniments, compartir coneixement a través de la creació de recursos, com poden ser vídeos, manuals o articles. De la mateixa manera, permet crear comunitats d’usuaris centrades al voltant d’un tema comú, trobar especialistes en un determinat camp que puguin fer assessorament, i publicar preguntes que els altres membres de la comunitat poden respondre.

Per altra banda, les empreses i organitzacions poden crear perfils pels seus horts o botigues d’alimentació local o per a altres tipus d’activitats. D’aquesta manera es disposa d’un catàleg interactiu geolocalitzat que permet buscar iniciatives o solucions utilitzant un mapa amb opcions de cerca per nom, tipologia o d’altres. A més, les empreses i organitzacions poden fer servir la plataforma com una eina per monitorar la productivitat i l’èxit de les seves solucions i per generar, de manera automàtica, un informe amb els indicadors que se seleccionin.

Finalment, la plataforma també inclou una eina per dissenyar i planificar solucions d’agricultura urbana a escala individual o a escala de ciutat.

La plataforma forma part del projecte Xarxa de Ciutats Comestibles, en anglès Edible Cities Network (EdiCitNet), coordinat per la Universitat de Berlín. Un projecte de cinc anys de durada finançat pel Programa Horizon 2020 de la Comissió Europea que explora mètodes sostenibles de producció, distribució i consum urbans d’aliments, també coneguts com a “solucions de ciutats comestibles”, amb l’objectiu de fomentar la resiliència mediambiental i social a ciutats d’Europa, Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

Durant els darrers tres anys, els diferents socis del projecte han treballat amb aquesta missió. Per al desenvolupament de la plataforma l’ICRA-CERCA i la UdG, també han comptat amb la implicació de la Fundació Solidaritat de la UB, el Royal Melbourne Institute of Technology, amb seu a Barcelona, i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ferit un nen de 6 anys atropellat per un vehicle

Notícia següent

Detenen a dos homes per robar en dues botigues de Granollers

Notícies relacionades