La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona comptarà amb la visita del prestigiós historiador i filòsof Achille Mbembe (University of the Witwatersrand, Johannesburg), que impartirà les properes Lliçons Ferrater Mora els dies 22, 24, 25 i 26 d’abril (16.00h), amb quatre sessions que ha titulat “The Earthly Community”.
Achille Mbembe és un dels grans noms del pensament polític contemporani. Ha tingut un paper fonamental en l’avenç de la reflexió sobre el racisme i els seus efectes en la subjectivitat, especialment a través del concepte “subjecte racial”. El rebuig de Mbembe a totes les formes de racisme es fonamenta també en l’impacte que té la crisi climàtica sobre el sud global. Doctor en Història per la Sorbona, el prof. Mbembe es va especialitzar en ciències polítiques a l’Institute d’Études Politiques de Paris i actualment imparteix classes d’història i política al Wits Institute for Social and Economic Research (WISER) de la Universitat Witwatersrand de Johannesburg (Sud-Àfrica).
Al llarg de la seva carrera ha estat professor visitant en algunes de les universitats més prestigioses del món com ara Yale, Berkeley, Columbia o Harvard i s’ha convertit en un intel·lectual de referència a escala internacional. Les seves obres han estat traduïdes a més d’una desena de llengües. És autor d’obres fundacionals del pensament postcolonial i la teoria política contemporània com ara Necropolítica (Melusina, 2011; publicat originalment el 2006), Crítica de la razón negra (Ned Ediciones, 2016/2013) o Salir de la gran noche: ensayo sobre África descolonizada (Bellaterra, 2021/2010). Més recentment ha publicat Brutalismo (Paidós, 2022) i La comunidad de la tierra (NED, 2024). En català hi ha traduït Polítiques de l’enemistat (Institució Alfons el Magnànim, 2019).
A banda de les seves contribucions al món acadèmic, Mbembe impulsa espais de debat intel·lectual i ciutadà al continent africà com ara els Ateliers de la Pensée de Dakar. El juny vinent rebrà el prestigiós Holberg Prize 2024 pel seu treball innovador en els camps de la història i la teoria política ( Vegeu aquí la notícia tal i com va sortir publicada a la University of the Witwatersrand, Johannesburg).
Les sessions tindran lloc a la Capella del Roser de l’Església de Sant Domènec, amb entrada pel claustre de la Facultat de Lletres de la UdG. L’accés serà gratuït però caldrà inscriure’s prèviament per correu electrònic a l’adreça dir.cfm@udg.edu.
Com a complement a les Lliçons, també hi haurà dues activitats de gran interès:
Al document adjunt hi trobareu aquesta nota de premsa i una relació detallada de les properes activitats que la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG té previstes per aquest any 2024.
Properament rebreu informació de la nova Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista de la UdG.
Una furgoneta ha cremat completament al mig de la C-16. Una alerta al 112 quan faltaven cinc minuts per a…
Un jove de 30 anys ha mort aquesta matinada després de ser apunyalat al mig del carrer a Guadalajara. Segons…
L'Espai Jove de Valls ha acollit aquest dissabte 26 d'abril la festa de lliurament dels premis de la 18 a edició del…
Aquest dissabte 26 d'abril s’ha inaugurat oficialment el Pou de Gel d’Alcarràs, després de la seva restauració i adequació, recuperant…
Aquest divendres, el Tinglado 1 del Moll de Costa ha acollit l’acte d’inauguració de l’exposició del 35è aniversari dels Gegants…
La proximitat entre la Setmana Santa i la diada de Sant Jordi han propiciat que la Setmana Medieval de Montblanc…
Esta web utiliza cookies.