L’autor material del crim de Tots Sants diu que està “molt penedit”

Entreguen l'objecte del veredicte als membres del jurat popular, que es retira a deliberar

L’autor material del crim del dia de Tots Sants del 2013 als afores del cementiri de Figueres ha fet servir l’últim torn de paraula, al final del judici, per demanar disculpes i assegurar que està “molt penedit” del que va fer. “Estic molt penedit, tinc un trauma al meu cap”, ha afirmat. L’altre acusat com a coautor, el seu oncle, no ha volgut afegir res més al que ja va declarar dimecres a la tarda. La clau del judici és, precisament, quina implicació va tenir l’oncle en el crim. Les acusacions sostenen que tots dos van actuar d’acord i que Vicente Fernández Cortés àlies ‘Sioux’ li va passar la pistola a Juan Fernández Cortés àlies ‘Shin Chan’, que va obrir foc i va descarregar deu trets contra la víctima. Els dos processats, s’acusen mútuament. Aquesta tarda entreguen l’objecte del veredicte als membres del jurat popular, que es retira a deliberar.
El judici contra els dos acusats d’assassinar un home a trets als afores del cementiri de Figueres el dia de Tots Sants del 2013 enfila la recta final. Aquest dijous al matí, el fiscal i les parts han formulat els seus informes davant els membres del jurat popular, que a la tarda ja es retiren a deliberar fins a tenir el veredicte.

La principal incògnita del judici és quin paper va jugar l’acusat com a coautor del crim. Les acusacions estan convençudes que va ser qui duia amagada la pistola, li va passar al seu nebot (tot i que entre ells es diuen germans perquè es van criar junts) i aquest darrer va ser qui va obrir foc contra la víctima. Es tractava d’un home d’un clan rival amb qui tenien desavinences perquè l’exdona d’un dels processats, que són de la família Cortés, va començar una relació sentimental amb un membre del clan Santiago, de la família Gabarre.

Les acusacions es basen, sobretot, en la declaració de la vídua, que va presenciar el crim. La dona, que aleshores estava embarassada del tercer fill del matrimoni, va assegurar que va veure clarament com el ‘Sioux’ es treia l’arma d’una bossa bandolera i li passava al seu nebot, conegut com a ‘Shin Chan’. Les acusacions asseguren que es tracta d’un testimoni “creïble”, que no s’ha contradit en tot el procediment i que sempre ha descrit els fets de la mateixa manera.

A més, ressalten que hi ha proves perifèriques que demostren que els dos acusats es van posar d’acord per perpetrar l’atac. Sobretot, una baralla que havien tingut el dia abans amb el germà de la víctima que, segons els acusats, els va apallissar i fins i tot encanonar amb una arma. “Quan van tornar a casa, encesos, van decidir portar la pistola al cementiri per si es trobaven un Gabarre”, ha ressaltat el fiscal Víctor Pillado. “Vicente porta l’arma i Juan dispara”, ha afirmat.

La lletrada de l’acusació particular, Mónica Tarradellas, ha assegurat que darrere del crim hi ha motivació masclista i, per això, ho ha introduït com a circumstància agreujant. “Fins i tot l’agressió de dia abans va ser per aquest conflicte absolutament masclista on les dones són objectes que es passen d’un clan a un altre”, ha apuntat. Recorda que l’exdona de Vicente havia començat una relació amb el germà de la víctima i anaven a tenir un fill. “Volia deixar el clan i això ell no ho podia suportar”, ha exposat.

L’advocat del ‘Sioux’, Carles Monguilod, ha recordat als membres del jurat que, en cas de dubte, sempre han de resoldre a favor de l’acusat. En aquest sentit, ressalta que només la declaració de la vídua incrimina Vicente, perquè els altres testimonis no han estat capaços de determinar si era ell qui duia l’arma ni tampoc si duia una bandolera. Segons Monguilod, i d’acord a la llei gitana, els Gabarre consideraven que el ‘Sioux’ era responsable del crim perquè era qui havia tingut el conflicte per la dona. “Creuen que és responsable i busquen la manera de fer-li pagar amb una pena de presó injusta”, ha exposat l’advocat.

Monguilod també ha recordat que al vídua no va ser capaç d’identificar el ‘Sioux’ en foto i que només el va acusar dies després, el 4 de novembre. El lletrat sosté que és perquè la família del seu marit la va pressionar per incriminar també l’altre acusat.

L’autor material també ha assegurat, al judici, que el seu oncle va ser qui li va passar la pistola. Ha estat un canvi de versió al que havia sostingut fins ara. Les acusacions creuen que perquè, arribat aquest punt, ha deixat de voler assumir ell totes les culpes. La defensa apunta a un xantatge perquè no li ha volgut comprar una casa a la seva família tot i que el que considera responsable del crim, com a causant del conflicte.

Autor material, confés

No hi ha dubte sobre l’autor material del crim perquè el van detenir pocs minuts després de disparar i perquè ell mateix ho ha reconegut. Tot i això, l’advocat de Juan Fernández Cortés, Marcos García Montes, apunta que va actuar en legítima defensa perquè la víctima va treure primer una pistola i el va apuntar. També defensa que estava afectat pel consum de drogues, que va tenir un arravatament i que, després del crim, va col·laborar amb la policia. “La víctima es queda provocant-li i jurant-li els morts, l’apunta i, com ell mateix diu, ho va haver de fer”, ha dit.

Les acusacions no aprecien cap de les atenuants i sostenen que en cap cas ha quedat provat que aquell dia hagués consumit drogues. “I si tens una por insuperable, per què surts corrent d’un bar quan et diuen que hi ha un Gabarre i vas corrent cap ell? Només ho fas si el que vols és matar-lo”, ha dit el fiscal.

Després dels informes, ha arribat el torn de l’última paraula. El ‘Sioux’ no ha volgut afegir res més i només el ‘Shin Chan’ s’ha dirigit als membres del jurat popular. “Estic molt penedit per tot el que he fet, tots els dies em desperto i penso en el que he fet, tinc un trauma al cap, estic molt penedit”, s’ha limitat a dir.

Els dos homes s’enfronten a 23 anys de presó cadascun per assassinat i tinença il·lícita d’armes.