La Universitat de Girona (UdG) estrenarà aquest setembre un grau de Moda, la primera titulació oficial que hi haurà a Catalunya. El dia d’avui hi ha dues universitats de Madrid i una de Galícia que també ofereixen carreres universitàries de moda, però a Catalunya encara no n’hi havia cap. Els estudiants treballaran la confecció, el patronatge, el disseny, la recerca i la innovació al llarg dels 240 crèdits que tindrà la carrera.
Les assignatures més teòriques es faran a les instal·lacions de l’ERAM, a la Coma-Cros de Salt, mentre que les pràctiques es faran al taller de l’escola Qstura que hi ha al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. La universitat preveu començar amb 15 estudiants a partir del setembre.
Amb l’inici del curs universitari, la UdG estrenarà un nou grau, serà el de Moda, la primera titulació oficial que hi ha a Catalunya centrada en la confecció i el patronatge. S’ha dissenyat de forma “transversal” per tal que els graduats puguin treballar en qualsevol punt de “la cadena de la moda”. En aquest sentit, una de les impulsores dels estudis, Sílvia Castelló, ha recordat que molta gent es limita a pensar en vestits de dona quan pensa en moda, però hi ha moltes altres vessants com ara el calçat, bosses de mà o el tèxtil de la llar, entre d’altres.
Per això els estudis de 240 crèdits volen donar resposta a aquesta transversalitat del sector. A més, Castelló ha remarcat que fomentaran la sostenibilitat per tal que els futurs graduats ajudin a reduir la quantitat de residus i emissions de CO₂ que hi ha en el món de la moda. Els estudis tractaran la moda ètica, la digitalització, l’empresa i la innovació.
Els estudis surten després d’anys que Sílvia Castelló insistís a obrir un grau de Moda. Finalment, el director de l’Escola Universiària de les Arts (ERAM) va decidir tirar endavant el grau de Moda. Miquel Bisbe ha detallat que l’ERAM és un centre que “aposta per introduir les arts a la universitat”, un camp desconegut a l’Estat. Bisbe ha afirmat que la presència de les arts en diverses universitats europees és molt important, però per contra el sistema universitari espanyol no les contempla.
Per això fa gairebé una dècada que van apostar per oferir un grau d’Arts Escèniques -l’únic de tot Catalunya- i ara han decidit fer el mateix amb els estudis de Moda. Les assignatures més teòriques d’aquesta carrera es faran a les aules que hi ha de l’ERAM al recinte de la Coma-Cros de Salt. Per contra, la part més pràctica es farà al taller de l’escola Qstura que hi ha al Parc Científic i Tecnològic. En aquest espai hi ha “tota la maquinària necessària” per tal que els alumnes tirin endavant les seves creacions.
Retornar la importància del tèxtil a Girona
Castelló ha apostat perquè aquest taller sigui “un laboratori” pels graduats i aprofitin per investigar i innovar en el món de la moda. L’objectiu és “tancar el cercle” i retornar la importància que havia tingut el sector tèxtil a la demarcació i concretament a Girona i Salt a finals del segle XIX i principis del segle XX.
La vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, han recordat que en aquests municipis hi havia la Coma-Cros, la Grober i la Gasol. Totes tres eren fàbriques tèxtils que van acabar tancant. Ara, confien que els estudis universitaris reimpulsin el sector i defensen que ho facin de forma descentralitzada de Barcelona.
El rector de la UdG, Quim Salvi, ha emmarcat el nou grau com una “aposta ferma i decidida pel Campus de les Arts” que hi ha a l’ERAM. Salvi ha recordat que quan hi ha estudis universitaris en un àmbit en concret, es generen “noves oportunitats laborals” i això acaba provocant “el creixement del territori”. Ara, confia que el grau aporti aquest creixement.
Grups de 30 persones
La idea inicial és que cada curs tinguin un màxim de 30 alumnes que es desdoblarà en dos grups de 15 en les sessions pràctiques. Malgrat tot, la previsió inicial que tenen és d’una quinzena de matriculats aquest primer any pel poc marge de difusió que han tingut. Miquel Bisbe assegura que “és tota una sorpresa” saber quanta gent s’haurà matriculat en aquest grau, perquè no tenen cap mena de feedback.