La Generalitat aprova el Pla de Protecció de la Costa Brava

Aquest pla evitarà la construcció d'uns 15.000 edificis, però les entitats ecologistes afirmen que no és suficient

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Ahir al migdia la Generalitat va comunicar l’aprovació del Pla de Protecció de la Costa Brava. Concretament, el pla ha estat redactat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, després que la Comissió es sotmetés a informació pública dels ciutadans i a audiències amb els ajuntaments.

D’aquesta manera, segons dades de la Generalitat, es van rebre 21 informes, 26 escrits d’ajuntaments i 285 escrits d’al·legacions de particulars i entitats, fins acabar redactant el nou pla. Aquest és una revisió del que s’havia aprovat inicialment el desembre de 2019. Es permetran aixecar només 15.000 edificis, la meitat dels 30.000 que es preveia que s’aixecarien tenint en compte els diferents plans urbanístics que hi havia sobre la taula.

 

S’han revisat 166 sectors de sòl urbanitzable i 35 àmbits de sòl urbà, i tot i que s’han deixat molts plans urbanístics sense revisar, el president de la Comissió, Agustí Serra, ha puntualitzat que les noves construccions aïllades (envoltades de jardí) que es facin, s’hauran de construir seguint unes directrius d’adaptació paisatgística.

El Pla ha estat aprovat de manera provisional per la Comissió d’Urbanisme, i falta encara el vistiplau de la Comissió de Territori. Un cop aprovat també per aquest organisme, entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

La cala d’Aiguafreda finalment ha estat parcialment salvada de la urbanització

Una de les entitats que més ha lluitat per defensar el territori empordanès, SOS Costa Brava, ha manifestat la seva preocupació per alguns aspectes del nou pla. Tot i que admeten que és un gran pas endavan, insten al Govern a tenir més valentia i coratge, per a aprovar desclassificacions massives de plans urbanístics en sòls no consolidats.

A més, consideren que el nou pla podrien haver desclassificat les construccions previstes en alguns municipis com els de Pals, i afegeixen que s’ha tornat a permetre la construcció d’una zona hotelera al sector Recs-dunes-Puig.

A Begur s’ha celebrat, per altra banda, la parcial salvació de la cala d’Aiguafreda, tot i que es mantenen els projecte d’urbanitzacions de la Pedrera de S’Antiga, Montcal i Sa Riera Living.