Jordi Soler: “Estem destinant molts esforços a revitalitzar el centre històric de Calonge”

-Hem esgotat la meitat del mandat, que ha estat fortament marcat per la pandèmia. Com valora aquests dos primers anys al capdavant de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni?

El nostre govern va entrar el dia 1 d’octubre del 2020, després d’un canvi que pensem que era necessari per la manca d’iniciativa i la paralització de l’anterior govern. Així, la valoració que puc fer és d’aquest últim any. Ha estat un any molt complicat i intens, no només per la situació provocada per la pandèmia, sinó també per l’aturada que va patir l’Ajuntament amb l’anterior govern. Vam trobar un ajuntament aturat que vam haver de tornar a posar en funcionament.

-La sotragada econòmica ha estat molt forta. Quina és la situació de l’Ajuntament i la dels vilatans i vilatanes del municipi?

La pandèmia ha estat un cop dur en la nostra societat, ha comportat una situació de crisi important, però Calonge i Sant Antoni és un municipi amb empenta, amb persones amb iniciativa i això ajuda a tirar endavant. Tothom ha patit en major o menor mesura els efectes de la crisi provocada per la Covid-19, però l’actuació del nostre govern ha ajudat a mitigar aquesta situació. Hem impulsat un pla de xoc que ha significat mobilitzar 1.800.000€ de recursos municipals per destinar-los a ajuts i a accions per incentivar l’ocupació. És un pla de xoc extremadament ambiciós i que servirà perquè ningú quedi enrere.

-Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni per reactivar l’economia del municipi?

Les mesures s’emmarquen en el pla de xoc Covid-19 i tenen un abast transversal. Hem incorporat més de 40 mesures per impulsar la reactivació econòmica i social, mesures que inclouen des d’ajuts econòmics al pagament de la vivenda fins a rebaixes en la quota dels casals i llars d’infants. També hem inclòs un paquet de mesures per donar suport a les empreses del municipi i ajuts directes per incentivar la contractació. L’objectiu és situar-nos als nivells d’abans de la pandèmia en poc temps.

-Quins seran els projectes prioritaris per a la segona part de legislatura?

Per a aquesta segona part de la legislatura estem treballant projectes ambiciosos. Estem destinant molts esforços a revitalitzar el centre històric de Calonge. Un exemple han estat les activitats culturals i lúdiques que hem organitzat aquest estiu i que han fet que molta gent descobrís el centre de Calonge. També seguim treballant en un projecte Smart City, que té un caràcter innovador i transversal i que ens ha de situar com a municipi capdavanter en l’àmbit de les ciutats i pobles intel·ligents. Un altre projecte remarcable és la finalització de l’última fase d’obres del castell, que permetrà convertir aquest espai en el gran pol d’atracció del centre històric. Tot això sense deixar de banda projectes que ens singularitzen, com ara posar en valor el patrimoni vitivinícola del nostre poble, i sense oblidar la millora d’espais i equipaments a Calonge i a Sant Antoni.

-Un dels projectes que estan treballant és el de “Calonge, poble de llibres”. En quin punt està i què pot aportar al municipi?

És un projecte engrescador que ha tingut una molt bona acollida. Es tracta d’una iniciativa diferent i motivadora que té en el seu centre el món del llibre, i la cultura en general, com a motor per revitalitzar el centre històric de Calonge. Hem tingut una resposta extraordinària, ens han arribat molts projectes per instal·lar-se a Calonge. Ara estem en fase de valoració i de concretar quins són els projectes que millor encaixen amb la nostra visió de futur. En breu tindrem notícies sobre aquest tema.

-I les obres del castell de Calonge, en quin punt estan?

Les obres del castell arribaran a la seva última fase. La major part del castell ja està reformat, però encara queden alguns espais per finalitzar. Les obres han de permetre tenir tot el castell a punt i engegar la seva museïtzació perquè es converteixi en el Centre d’Interpretació de les Gavarres.

-Com ha funcionat la temporada turística d’estiu?

La temporada ha anat bé. És cert que abans de l’estiu es partia d’unes expectatives altíssimes, però les mesures per la contenció de la Covid durant l’estiu les van refredar. A Calonge i Sant Antoni ha estat una temporada turística bona perquè el nostre model es basa en el turisme familiar que busca tranquil·litat i qualitat. És un model que té els apartaments de segona residència i els càmpings com a base i en menor mesura les places d’hotel. Això ha fet que hagi estat un estiu bo.