En Jordi Riera, el veí de Girona que va denunciar a les xarxes l’ocupació del seu pis, ha recuperat l’immoble per ordre judicial i els ocupes han estat desallotjats.
Segons la sentència judicial, la família de Riera era la propietària legítima de la casa i els ocupes no tenien cap dret. Tot i això, en Jordi ha estat setmanes lluitant perquè els seus drets prevalguessin per sobre dels ocupes, després que en el moment de l’ocupació, com que feia més de 48 h que s’havia produït, la Policia Local de Girona seguís el protocol i encoratgés en Jordi a posar una denúncia i deixar els ocupes a casa seva.
Els fets van passar el passat mes de gener, quan en Jordi va rebre l’avís d’uns veïns que havien sentit sorolls a casa seva. Ell i la seva família feia temps que esperaven una llicència d’obres de l’Ajuntament de Girona per poder reformar la casa i anar-hi a viure, motiu pel qual la tenien tancada.
En arribar, però, en Jordi va trobar-se unes mantes dins del pis i va decidir trucar a un paleta per tapiar-ne l’entrada. Abans d’arribar, però, va arribar un home que el va demanar que marxés. El propietari del pis s’hi va negar i poc després van aparèixer dos homes més que també el van començar a amenaçar, obligant-lo a trucar a la Policia Local de Girona.
Quan van arribar, els ocupes van ensenyar un vídeo a la Policia on apareixien ells cuinant i dormint al pis des de finals de desembre. Com que feia més de 48 h que vivien al pis, i seguint el protocol, la Policia Local va instar en Jordi a deixar els ocupes a casa seva i posar una denúncia, ja que en aquesta situació ja no se’ls pot expulsar “en calent” del pis i s’ha de seguir una ordre judicial.
Aquesta ordre judicial va arribar la setmana passada i el desnonament s’ha executat ara. En Jordi i la seva família han recuperat el seu pis després d’un procés que qualifica de “dur i desgastant”, i ha volgut agrair el suport als veïns i als mitjans de comunicació que van fer-se ressò dels fets. Assegura, però, que “la llei ha de canviar”.
ACTUALITZACIÓ: Finalment, hem recuperat casa nostra. Però la llei ha de canviar. https://t.co/L3VxXJmNja
— Jordi Riera i Alsina (@jordiriera) February 5, 2025
“No pot ser que casos tan clars suposin mesos de lluita i costos per als legítims propietaris”, opina. “Aquesta inseguretat jurídica perjudica tota la societat”, afegeix. A parer seu, és una situació que “fa pujar el preu de l’habitatge i del lloguer, i redueix l’oferta perquè cada cop més persones tenen por d’invertir en habitatge”.
Riera reclama que la llei permeti un “procediment exprés” per determinar la propietat de l’habitatge i “actuar en conseqüència” —celebra, en aquest sentit, la decisió que han pres avui mateix els jutges de Girona d’autoritzar desallotjaments exprés sense ordre judicial.
També demana revisar protocols perquè “no es repeteixin situacions absurdes” com la que han viscut ells quan, segons indica, l’actuació policial “va acabar afavorint els ocupants per sobre dels propietaris”.
Finalment, creu que “tampoc es pot normalitzar haver d’accedir a solucions il·legals o para legals emparades en la violència”.