Els hospitals comarcals de Figueres, Olot i Palamós són els que més teixits van donar l’any passat a Catalunya en proporció a la població que atenen. En concret, l’Hospital de Figueres va registrar 56 donacions de còrnia; l’Hospital d’Olot, 52 donacions (49 còrnies, 2 de teixit musculoesquelètic i 1 de pell) i l’Hospital de Palamós, 41 (39 còrnies, 1 teixit musculoesquelètic i 1 de pell).
Això és gràcies al fet que Olot i Palamós es van convertir el 2024 en donadors multiteixits. “Ha costat perquè hem hagut de fer un protocol perquè un hospital comarcal pugui fer el pas”, diu la infermera de l’Hospital d’Olot Anna Grabulosa. El Trueta continua liderant el rànquing a la demarcació i és el primer hospital no trasplantador de Catalunya.
La Regió Sanitària de Girona està fent una gran aposta per augmentar les donacions de teixits. L’hospital Dr. Josep Trueta de Girona continua liderant el rànquing amb 185 donacions de teixits l’any passat (provinents de 135 donants). A més, aquest centre s’ha tornat a posicionar com l’hospital no trasplantador que més donacions fa de tot Catalunya i el quart absolut, darrere de tres hospitals que sí que són trasplantadors com l’Hospital de Bellvitge (528), el Vall d’Hebron (377) i el Clínic de Barcelona (337).
Tanmateix, a les comarques gironines també destaca la tasca dels hospitals de Figueres, Olot i Palamós, que s’han convertit en els comarcals que més teixits donen a Catalunya en relació amb la població que atenen. Això ha passat sobretot els dos últim anys, quan l’Hospital de Figueres ha aconseguit 129 donacions, Palamós 97 i Olot 81. “Sempre diuen que els canvis en medicina tarden deu anys a sedimentar, i crec que ara estem collint els fruits dels esforços que s’han fet des del 2015 per impulsar les donacions a la demarcació de Girona”, detalla la coordinadora de donació i trasplantaments del Trueta, Núria Masnou.
1.329 donacions en cinc anys
En els darrers cinc anys, entre el 2019 i el 2024, la Regió Sanitària de Girona ha aconseguit fer un total de 1.329 donacions de teixits procedents de 1.126 donants. L’any en què més se’n van obtenir va ser el 2023, amb 346, seguit de prop per l’any passat, quan n’hi va haver 340. La majoria dels teixits que es donen són còrnies, amb 1.113 durant aquests cinc anys (una xifra que representa gairebé el 84% del total). A més, durant aquest període, també s’han donat 70 teixits musculars esquelètics, 65 mostres de pell, 62 vàlvules i 19 vasos.
A tot Catalunya i segons dades de Salut, l’any passat es van distribuir 16.082 teixits a través del Banc de Sang i Teixits. D’aquests, 3.431 van ser còrnies; 11.901, teixits musculoesquelètics; 478, teixits cutanis i 272, teixits cardiovasculars. “Intentem que les donacions creixin any rere any, perquè hi ha una necessitat molt gran, que no es cobreix tot i que el volum de teixits que registrem és considerable”, afirma la infermera Menor.
Augmentar les donacions
En aquest sentit, des dels centres hospitalaris comarcals gironins consideren que cal “potenciar la informació” sobre donacions i “promoure que la gent faci un document de voluntats anticipades, perquè el pes d’aquesta decisió no recaigui a la família”, un cop la persona que pot convertir-se en donant hagi mort.
Des de l’Hospital d’Olot també es vol començar a potenciar les extraccions de còrnies a domicili. “Estem intentant impulsar les donacions a les llars per arribar a més gent, conjuntament amb els Centres d’Atenció Primària (CAP) i amb els Programes d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES)”, trasllada la infermera membra de la Comissió de Donació de Teixits de l’Hospital d’Olot, Anna Grabulosa. Aquest és un programa que s’ha posat en marxa i ja funciona a l’Hospital de Palamós.
“És molt important ampliar les donacions perquè serà més fàcil que els pacients que ho necessitin puguin optar-hi”, afirma la coordinadora de donació i trasplantaments del Trueta, que ho exemplifica dient que “cada any es trasplanten totes les còrnies que s’obtenen” i està convençuda que “si es registressin més donacions, hi hauria més trasplantaments”. A més, afegeix que en el cas dels teixits, l’avantatge sobre la donació d’òrgans és que “es poden guardar un temps” abans de ser trasplantats.