Una vegada més, Blanes ha assolit un nou èxit en les jornades de donació de sang que s’hi fan habitualment, consolidant que es tracta d’una de les poblacions gironines on se’n registren més, i la primera de la comarca selvatana. Durant els darrers dies el municipi ha acollit dues campanyes: la ordinària dels dies 29 i 30 de juny a la Biblioteca Comarcal, i la primera extraordinària de l’estiu, a la Carpa del Passeig de Mar, el 4 i 5 de juliol.
El balanç que se n’ha fet ha estat molt positiu per poder refer un xic la manca d’aquest element que encara es fa més imprescindible a l’estiu, quan la mobilitat i els canvis d’hàbits provoquen més situacions sanitàries en què fa falta tenir-ne en abundant estoc. Les Campanyes de Donació de Sang les han organitzat el Banc de Sang i Teixits de Girona, i les voluntàries de l’Associació de Donadors de Blanes, comptant amb el suport de Policia Local, Biblioteca Comarcal, Serveis Municipals i Alcaldia de l’Ajuntament, així com s i el Departament de Salut de la Generalitat.
Nou rècord de participants, amb 278 persones en quatre dies
Sumant les quatre jornades en què s’han fet donacions, hi ha hagut 278 persones que es van adreçar a finals de la setmana passada a la Biblioteca Comarcal, i aquests dos darrers dies -4 i 5 de juliol- a la Carpa del Passeig de Mar. Cal tenir en compte que les donacions de la Biblioteca van ser dijous a la tarda i divendres durant tot el dia, mentre que a la Carpa del Passeig de Mar les dues jornades es van restringir a la tarda.
Del total de participants, es van poder fer efectives 249 donacions, mentre que les 29 persones restants van quedar anotades com a oferiments perquè no van poder efectiva la donació, quedant descartades a la revisió mèdica prèvia que es fa a tothom, per diversos motius. D’altra banda, des de l’organització s’ha valorat de manera molt positiva les 49 persones que han donat sang per primera vegada.
Aquesta primera contribució fa que passin a engruixir el llistat de donadores i donadors de sang de la demarcació, a qui s’avisa de manera especial cada vegada que es fa una jornada ordinària o extraordinària al seu municipi. També significa un bri d’esperança respecte la solidaritat que cal tenir per contribuir en l’activitat on, en definitiva, de què es tracta és de salvar vides.
13 donacions de Medul·la Òssia per tractar la leucèmia
Per últim, una altra dada molt positiva és el nombre total de persones que, sumades les quatre jornades, van registrar-se com a donants de medul·la òssia. En aquesta ocasió han estat 13 persones, i es considera molt important perquè passen a formar part del REDMO, el Registre de Donants de Medul·la Òssia que contribueix a tractar la leucèmia. Poden ser donants totes les persones sanes des dels 18 anys fins als 40 anys, sempre i quan no pateixi cap malaltia susceptible de ser tramesa al receptor, així com que el propi donant no pateixi cap malaltia que pugui posar en perill la seva vida pel fet de la donació.
Cada any es diagnostiquen de leucèmia a l’estat espanyol un total de 6.400 persones, de les quals una gran quantitat necessitaran un transplantament de medul·la òssia per superar la malaltia. Ara bé, 3 de cada 4 pacients no tindran un familiar compatible. El transplantament és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i d’altres malalties relacionades amb la sang.
Nombre Persones
|
Total 29 i 30 de Juny
+ 4 i 5 de Juliol |
Donacions Sang
|
249
|
Oferiments Donació Sang
|
29
|
Nous Donants
|
49 |
Donants de Medul·la Òssia
|
13 |
Total Participants
|
278
|